White vinner tävling om social housing i Danmark

White arkitekter A/S har vunnit en tävling att rita subventionerade bostäder i Alleröd norr om Köpenhamn. Projektet består av 115 olika stora radhus om 2-4 rum.

– Det finns en olycklig bild att social housing är gråa, lite trista omgivna av betong och tomma gräsmattor, säger Morten Vedelsbøl, ansvarig arkitekt. Här har vi låter naturen styra projekt. Naturen är dynamisk och flexibel, precis som vi vill att de boende i området ska uppleva det.

Whites förslag ”By the Woods” är beläget på ett område med böljande kullar och grönskande natur. De fem huslängorna bjuder in naturen i lägenheterna och det finns ingen tydlig gräns mellan det privata och det offentliga. Utformningen av husen ska locka de boende att vara utomhus och främja den sociala interaktionen.

– Vi ville medvetet skapa en känsla av att naturen ”tar över”. Att de boende ska få en sinnlig upplevelse av naturen, var du än är i ditt boende, exempelvis när du tittar ut genom köksfönstret, säger Morten.

Husen av trä har skyddade individuella terrasser men sen är tomten i övrigt öppen, utan staket för att kunna röra sig fritt emellan.

Traditionellt har övergångarna mellan det privata och gemensamma varit abrupt men vi vill uppmuntra invånarna att använda de gemensamma utrymmena mer så att de inte blir ”döda zoner”, säger Morten.

För högupplösta bilder, kontakta *protected email*

Ved Skoven