White vinner i Kungsbacka

Kungsbacka växer så det knakar – och nu är det klart att White tillsammans med Lindbäcks Bygg vunnit uppdraget att skapa tre nya bostadskvarter direkt invid stadens centrum.

Sammanlagt blir det nära 300 lägenheter i varierad bebyggelse med upp till 6-7 våningar, samtliga utförda i trä. Alla komponenter skeppas med båt från Norrland direkt till Kungsbacka för att matcha de högt ställda klimatmålen.

– Detta kan bli ett av landets verkligt hållbara bostadsområden, säger Jan Larsson, ansvarig arkitekt på White i Göteborg.

Med sitt läge strax söder om Göteborg och längst norrut på Hallandskusten är Kungsbacka en av Sveriges snabbast växande kommuner. Under de senaste 30 åren har invånarantalet vuxit med 70 procent. Detta kräver givetvis tillgång till attraktiva bostäder.

Det aktuella bostadsprojektet kallas Lindens Park och ligger precis söder om stadskärnan i Aranäsområdet, alldeles intill stadens sport- och kulturcentrum. Här ska kommunen fortsätta bygga stad som följer stadens rutnätsideal och blandar bostäder med verksamheter – och samtidigt läker ihop staden söderut. Kungsbackaån ligger direkt västerut med sitt vackra parkstråk, lekplatser och bryggor ut i vattnet.

– Det är ett fint område som passar perfekt för tillväxt med tydlig stadsprofil, säger Jan Larsson. Vi är stolta över att ha vunnit tävlingen och ser fram emot byggstarten.

Vinsten är ett resultat av nära samarbete mellan White och norrländska Lindbäcks Bygg AB, landets ledande företag inom rationellt byggande med fokus på bostadsbyggande i trä.

– Trä är en ursvensk resurs som är svår att inte tycka om. Som byggmaterial är det lätt, vackert och sunt. Ur hållbarhetsaspekten är det svårslaget, säger Jan Larsson. Lindbäcks bygger nu en helt ny fabrik i Piteå hamn för att kunna skeppa hela projekt söderut på båt. En sjötransport från Piteå till Kungsbacka ger oss alla möjligheter att skapa landets mest miljösmarta bostadsprojekt i kombination med låg förbrukning från förnybara energikällor.

Tävlingsvinsten innebär tre kvarter med sammanlagt 22 300 kvadratmeter, varav 2 000 avsätts för butiker och handel. Gestaltningsmässigt eftersträvas stor variation, med olika takhöjder, fasader och färgsättningar.

Linden Park (1920x1139)