White rustar New York mot orkaner

White har gått till final i arkitekttävlingen FAR ROC i New York. Det vinnande förslaget ska ligga till grund för utvecklingen av en del av stadsdelen Queens som drabbades hårt av orkanen Sandy 2012.

Arkitekttävlingen ”For a resilient Rockaway”, FAR ROC, syftar till att ta fram en plan för hållbar stadsbyggnad för området Arverne East i Rockaway. Staden New York kommer även att använda förslaget till att utveckla andra stadsdelar vid kusten för att de ska stå emot stormar och klimatförändringar i framtiden.

White tävlar tillsammans med det internationella teknikkonsultföretaget Arup och är ett av fyra team i final. Totalt skickades 117 tävlingsbidrag in från 20 länder. Vinnaren utses den 24 oktober, på dagen ett år efter att orkanen Sandy slog till mot New York.

Förslaget från White heter ”Small means and great ends” och bygger på att småskaliga enheter anpassar sig efter extrema väderförhållanden i en motståndskraftig helhet och interagerar med vädrets krafter, ungefär som en surfare på vågorna.

Läs mer om finalisterna i tävlingen FAR ROC.