White ritar ny stadsdel i Manchester

Ännu en gång vinner White ett stort uppdrag i Storbritannien. Av 60 inlämnade förslag valde tävlingsarrangören Royal Institute of British Architects ut Whites förslag till ett nytt bostadsområde med grön profil i centrala Manchester.

Salford Housing 4 Life är namnet på projektet, där 120 nya bostäder ska etableras på 1,5 hektar i Greengate nära Manchesters centrum. Arkitekttävlingen har fokuserat på att skapa bostäder med en hög hållbarhetsambition, och i enlighet med de riktlinjer som den brittiska regeringen lagt fast i den så kallade Marmot-rapporten.

– Detta är ett levande bevis för att vårt erbjudande går rakt in i hjärtat på den engelska marknaden. Här kan vi använda vår djupa kunskap på miljöområdet för att skapa överkomliga och verkligt hållbara bostäder i stadsmiljö, säger Monica von Schmalensee, VD för White. Detta är ännu en fantastisk framgång för White i Storbritannien.

John Merry CBE, ledare för stadsfullmäktige i Salford, kommenterar:
”Dessa bostäder kommer inte att likna något vi tidigare sett i Salford. Det ska bli spännande att se hur området tar form under de kommande månaderna och åren, med innovativa och hållbara bostäder mitt i stan till förmån för våra invånare”.

Catherine Burd, rådgivare i Royal Institute of British Architects, hyllar förslaget som bygger på en skandinavisk modell för familjebostäder, där alla hem får utsikt och tillgång till både egna och gemensamma trädgårdar – och med ett enkelt men robust miljökoncept. Whites vinnande förslag innebär en ”trädgårdsstad”. En viktig del i designen är en serie stora växthus som integreras bland de vanliga bostadshusen, där de boende tillsammans kan odla och umgås.