White ritar 100 nya hyreslägenheter i Gustavsbergs porslinskvarter

Porslinskvarteren i Gustavsberg utanför Stockholm får 100 nya hyreslägenheter. White ritar här mindre lägenheter för ungdomar, singelhushåll och små familjer, med beräknad inflytt till 2016.

Värmdö kommun har förvärvat fem kvarter i de historiska porslinskvarteren i Gustavsberg. Marken ska användas för att bygga hyresrätter. White ritar två av kvarteren på uppdrag av Riksbyggen.

Området får en blandning av lägenhetsstorlekar. I husen mot Gustavsbergs allé blir det 1:or och 2:or i storleken 25-45 m2, gårdshusen innehåller 2:or och 3:or, där fokus ligger på 2:or mindre än 54 m2. Husen mot Gustavsbergs allé får en fasad av mörkt tegel med inslag av återvunnet tegel.

Genom att lyfta ut trapphusen får byggnaderna upplysta entrébalkonger som formas som ”lysande askar”. Tillsammans med stiliga entréer bidrar de till ett levande och tryggt stadsrum. Gårdshusen får fasader av vit puts vilket skapar ljusa gårdsrum. I bottenvåningen på byggnaderna som vetter mot Gustavsbergs allé finns möjligheter för café och gym.

Fastighetsägare blir ett fastighetsbolag bildat av Byggnads, Kommunal och Riksbyggen. Riksbyggen står för projektutveckling, entreprenad och förvaltning.

Porslinskvarteren, Gustavsberg (1799x1200)
Illustration: White View