White och Piiroinen utvecklar stolen Amina

Amina är stolen som skapats för att fungera lika bra på krogen som på kontoret. Den är både smäcker, stark och stilfull helt i linje med den finska designtraditionen. Nu lanseras två nya versioner av stolen.

– Som designer har man ju en bild av målgruppen framför ögonen när man arbetar men just den här fick en oväntad målgrupp med japanska äldreboenden, säger Ingrid Backman och Tuula Falk, den svenska men finlandsättade designduon bakom Amina.

Amina tillverkas av det anrika finska möbelföretaget Piiroinen, som är välrenommerat i Finland men ganska okänt i Sverige. Stolen började tillverkas för tre år sedan och säljer mycket bra i Finland, Ryssland och Baltikum.

Den första karmstolen presenterades första gången på Stockholm Furniture Fair 2011. De versioner som nu lanseras är utvecklingar från samma bas men utökas med kopparlack: en variant med krysstativ och en med snurrstativ på rund platta, den senare med returfunktion.

Rygg och dyna kan användas till samtliga stativ, vilket innebär minskade verktygskostnader och möjlighet att bygga ett utökat sortiment där befintliga komponenter enkelt kompletteras med nya. Hållbarhet, helt enkelt. Karmstolens delar är lätt demonterbara i alla sina utföranden, vilket innebär att den kan renoveras och återanvändas i framtiden.

Amina är en mångsidig stol som kan användas för kontor och konferens, men även för hotell och restaurangmiljöer. Under 2015 kommer serien att vidareutvecklas med bord för möten och lounge.

I samband med Stockholm Furniture Fair visas hela serien i Piironens showroom på Brännkyrkagatan 44 i Stockholm. Öppet 5-6 februari kl 9-18.

Pressbilder finns här.

Läs mer om projektet här.

Kontakt:
Ingrid Backman, tel 0702-24 87 87
Tuula Falk, tel 0706-53 18 10

Ingrid Backman arbetar på White i Göteborg och har gjort framgångsrika projekt för bl.a. Almedahls, Mitab och NC Inclusive Design. Tuula Falk jobbar i egen regi med Åtvidaberg som bas och kunder som Adea, Miljöexpo och flera finska möbelföretag. Förutom designkunnandet har de sitt finska ursprung gemensamt, vilket ledde till samarbetet med Piiroinen som etablerade sig i Sverige 2010.