White har fått 60.000 nya små kollegor!

Idag flyttade 60.000 bin in på taket hos White i Stockholm. De två bikuporna transporterades till kontoret av Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg, biologer och grundare av Bee Urban.

Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg från Bee Urban (460x259)

Trots en lång bilfärd från Bergianska trädgården var bina lugna när kuporna ställdes på plats.

– Det här är Buckfast-bin som är kända för att vara extremt snälla och inte alls farliga, bara man inte öppnar kuporna och bråkar med dem, säger Josefina Oddsberg.

Initiativtagare till biprojektet är Kristina Philipson, arkitekt på White i Stockholm som länge velat göra något mer av det stora taket på Katsan.

Kristina Philipson, arkitekt och initiativtagare till biprojektet på White

– Själv saknar jag både trädgård, balkong och kolonilott och det kliar i odlarfingrarna. Att odla bin känns som en väldigt rolig utmaning. Jag är övertygad om att människors respekt och förståelse för naturen kan vakna först när man har en direkt koppling till den. Som att få klia ett honungsbi under hakan en helt vanlig tisdag, säger Kristina.

I juli, under högsäsong kommer det att finnas 100.000 bin i de två bikuporna på taket hos White. Tillsammans producerar de ungefär 60 kilo honung på ett år.

60.000 bin flyttar in på taket hos White i Stockholm

– Jag tycker om tanken på att staden kan vara produktiv på väldigt många sätt. Att stad kan fungera tillsammans med natur. Det finns ingen motsättning, utan blir bara bättre, avslutar Kristina Philipson.

Stockholmsföretaget Bee Urban upplåter fadderskap av bikupor till företag i storstadsmiljö med syftet att sprida medvetenhet och kunskap om bin och deras inverkan på såväl lokal som global skala.