White arkitekter och Happy F&B skapar ny inredning till SJ:s X2000

Brukar du också åka med Sveriges populäraste tåg? I framtiden kommer upplevelsen bli ännu bättre då SJ:s X2000 tåg rustas upp invändigt och får en helt ny interiör. White arkitekter har tillsammans med Happy F&B fått uppdraget att ta fram ett nytt inredningskoncept till tågen. Som ytterligare ett bevis på Whites starka position inom produktdesign fick vi även äran att designa den helt nya tågstolen.
– Detta är ett ärofyllt uppdrag som går helt i linje med Whites värdegrund och hållbarhetsfokus, inte minst sedan vi fick SJ:s miljöpris 2016, säger ansvarige arkitekt Jacob Sahlqvist.

 

Skiss på framtidens tåginteriör. Foto: Happy F&B

Istället för att byta ut sina X2000 tåg har SJ valt att satsa på att helt och hållet uppdatera sina nuvarande tåg, ett mycket bättre alternativ för miljön då dagens tåg håller i minst 25 år till. Förbättringarna kommer märkas successivt under året i form av uppdaterad teknik och inredningen signerad White arkitekter & Happy F&B.
– Uppdraget innebär verkligen att gestalta hela svenska folkets vardagsrum på ett sätt. Det finns ingen miljö i Sverige som lika många delar gemensamt på det här sättet. Inredningen ska hålla länge och klara slitage från miljontals resenärer.
Samtliga utrymmen, kupéer, bistros, påstigningsutrymmen och interiörer kommer bytas ut. Jacob Sahlqvist understryker att en viktig aspekt som arkitekt var att förankra inredningen i SJ:s långa historia och ta med den in i framtiden.
– Istället för att snegla på konkurrenters tåginredningar har vi valt att hylla SJ:s egna fantastiska historia och förvaltat företagets rika design arv. Vår interiör är inspirerad av klassiska, robusta 50-talståg och det kommer synas materialval som trä, marmor och mässing.

Helt nya stolar

Konsten att skapa en riktigt bra reseupplevelse ligger mycket i designerns händer. I projektet har White/Happy tagit fram helt nya tågstolar med fokus på ergonomi, material och känsla. Aspekter som har stor betydelse under drygt tre timmar ombord på x2000.
– Bekvämlighet för resenären har varit det viktigaste när vi formgivit stolen. Även här har vi sneglat mot 50-talets robusta design men såklart uppdaterat med dagens krav på komfort och tagit fram nätta stolar med hög finish tillsammans med ergonomer, textilutvecklare och formbestämmare.
Jacob Sahlqvust berättar att ytterligare en ambition är att det ska bli ännu skönare att vila i stolarna, att de ska bli bättre på att ta hand om huvudets rörelser och (inte att underskatta) ge bättre sömn åt passagerarna.

Se mer bilder och läs mer på SJ:s hemsida.