Väven kan vinna Europas främsta arkitekturpris

Kasper Salin-pristagaren Väven i Umeå som har ritats av Snøhetta och White är nominerat till European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.

Mies van der Rohe-priset delas ut vartannat år av EU och Fundacion Mies van der Rohe, till minne av den tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe.

Bland de tidigare vinnarna återfinns Konserthuset Harpa i Reykjavik av Henning Larsen och Olafur Eliasson, Neues Museum i Berlin av David Chipperfield samt Nederländernas ambassad i Berlin av Rem Koolhaas och Ellen van Loon.

White har varit nominerade till till Mies van der Rohe flera gånger, senast 2013 för en annan byggnad i Umeå; Bildmuseet på konstnärligt campus. Snøhetta vann Mies van der Rohe-priset 2009 för operahuset i Oslo.

För en vecka sedan tilldelades Väven Kasper Salin-priset som är Sveriges mest betydelsefulla utmärkelse inom arkitektur. Priset delas ut varje år av Sveriges Arkitekter till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.