Vad gör våra medarbetare på taket?

I maj förra året kom två bikupor till taket på Whites stockholmskontor. Bekantskapen med våra 60.000 nya kollegor har varit så givande att alla bin nu får förlängt.

Den regniga sommaren till trots bjöd våra bin på 40 kilo god stadshonung som räckte till många små burkar och vintermat till hela bisamhället.

Bikupor vinter (1920x1200)

Nu när snötäcket ligger tjockt över kuporna håller sig bina varma genom att sitta tätt. Deras päls bildar ett isolerande luftskikt som gör att bikupans kärna håller cirka 25 grader på insidan. Bina turas om att sitta ytterst, och när det blir kallare ute förtätar de klotet så att temperaturen därinne höjs.

Bikupor vinter (1920x1200)

När dagarna så småningom blir längre kommer drottningen att börja lägga ägg igen. Och en varm, stilla vårdag flyger bina ut igen för att samla pollen och nektar. Det ser vi fram emot. Inte bara för den goda honungen, utan också för att bina bidrar till en grönare och skönare stad.

Bikupor vinter (1920x1200)

Bee Urban heter företaget som sköter om bikuporna. Genom att erbjuda fadderskap av bin i städer sprider biologerna Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg medvetenhet och kunskap om bin och deras inverkan på såväl lokal som global skala.