Två Whiteprojekt nominerade till Sweden Green Building Awards 2017

Den svenska bygg- och fastighetsbranschen har under sommaren nominerat projekt, byggnader och framstående personer däribland kvarteret Perukmakaren och Skånegatan 1-3 i Göteborg. Dessa har nu lämnats till jurygrupperna som kommer att utse finalister och vinnare.

Skanegatan-CF112770

Kvarteret Perukmakaren har nominerats i kategorin Årets LEED-projekt. Hela fastigheten i Kvarteret Perukmakaren genomgick en omfattande modernisering och utveckling där samtliga butikslokaler renoverades och gamla kontorslokaler byggdes om till hotell och vandrarhem.

Redan från starten av projekteringsfasen för kvarteret sattes målet att det skulle certifieras enligt LEED Core and Shell i syfte att uppnå nivå Gold, och fastigheten är nu på gränsen till Platinum. Fastighetsägare är Vasakronan.

I samma kategori har även nominerats Klipporna, Kvarteret Nattugglan och Operationscentrum Öst.

I kategorin Årets BREEAM-projekt nominerades ytterligare ett Whiteprojekt – Skånegatan 1-3, där NCC är fastighetsägare. Allt från materialval till byggprocess har setts över. Målet har hela tiden varit en så låg miljöpåverkan som möjligt under byggnadens hela livslängd. Huset är miljöcertifierat enligt Excellent BREEAM, och fyrklöverformen ger en maximering av kontorsyta med goda dagsljusnivåer.

I samma kategori är även eXlent Hyllie, Hubhult och Torsplan 2 nominerade.

Priserna delas ut till vinnarna av Sweden Green Building Awards den 23 november i Stockholm.

Sweden Green Building Council är Sveriges ledande organisation för hållbart samhällsbyggande. Medlemmarna är företag och organisationer som arbetar med samhällsbyggande. Sweden Green Building Council grundades i juni år 2009 av tretton svenska företag och organisationer där förutom White arkitekter även ingår  Akademiska hus, dåvarande DTZ numera Cushman & Wakefield, Fastighetsägarna Sverige, Husvärden, IVL, NCC, Malmö Stad, SEB, Skanska, Stockholm Stad, Sweco och Vasakronan.

Här är alla de nominerade till SGBC Awards 2017