Två nomineringar för White i Design S

White är dubbelt nominerade i Design S – tävlingen där Sveriges bästa design utses. Johanneberg Science Park är nominerat i kategori Arkitektur och Skandiascenen, Cirkus är nominerat i kategori Svenska Fönster-priset. Design S har delats ut i 10 år och prisar design i bred bemärkelse. Vinnare utses den 23 november under Design S-dagen.

Johanneberg Science Park

Uttrycksfull form, avancerad teknik och exceptionell hållbarhet – det är hörnstenarna i det nya landmärket Johanneberg Science Park i Göteborg. Bland hyresgästerna finns företag och organisationer som vill ligga i framkant inom kunskap, utveckling och innovation. Huset har designats för att aktivt stimulera idékraft och kreativt arbete.
Gamla tiders kontorspentryn med mikro och kaffekokare är avskaffade till förmån för det gemensamma mötesplanet.

Johanneberg Science Park
– Vårt uppdrag var att skapa miljöer som för människor samman, och då är kafékulturen oslagbar, förklarar Mattias Lind som är ansvarig arkitekt för huset.
Det kanske största greppet interiört var att låta huset självt berätta om sin tillkomst. Att man kan avläsa och härleda hela byggprocessen; med synliga kritstreck, siffror, skavmärken och liknande som uppstått under byggprocessen, och som normalt brukar kläs in eller täckas över.
Det är en pedagogisk tanke att samhällsbyggnadssektorns eget hus ska kunna visuellt berätta om hur ett bygge går till. Att uppnå Miljöbyggnad Guld var utgångspunkten redan från start. Målet är att byggnaderna ska ge så liten miljöbelastning som möjligt under hela sin livslängd.

Skandiascenen

Cirkus utbyggnad, White Arkitekter

Skandiascenen är Cirkus nytillskott. Den nya moderna scenen passar olika typer av evenemang.
De båda scenerna har länkats samman med nya foajéer som kan användas växelvis medan föreställningar pågår på båda scenerna. Skandiascenen är delvis insprängd i Skansenberget och största utmaningen var att rita en tillbyggnad på en extremt begränsad tomt.

cirkus-1

– Lösningen blev att vi ritade en stor del av huset under mark och skapade foajéer i två plan. Tillbyggnaden är medvetet gestaltad med en avvikande form gentemot den befintliga byggnaden. Idén var att skapa ett självständigt uttryck och att det tydligt syns vilken byggnad som tillhör vilken tid, säger Anders Arfvidsson, ansvarig arkitekt.

Fasaden av rostfritt stål är monterad i ett fiskfjällsliknande mönster. Den mjukt böjda metallfasaden tillsammans med höga böjda glaspartier ger en dynamik och en känsla av rörelse när man passerar Hazeliusbacken. Kontrasten är skarp mellan den nya byggnadens runda metallfasad och den gamla kulturhistoriska huvudbyggnaden i puts och tegel.

Alla nominerade bidrag ställs ut på Arkdes från 11 november och fram tilll den 20 november kan man som besökare av utställning – både virtuellt och på plats på ArkDes – göra sin röst hörd och vara med och välja ut vem som ska få ”Folkets pris”.

Läs mer om priset hos Svensk Form.