Tävlingsbidrag Guggenheim Helsingfors

Arkitekttävlingen om Guggenheimmuséet i Helsingfors blev med över 1700 inlämnade bidrag den största någonsin. Whites bidrag, som dock inte gick vidare till final, visar på en attraktiv och hållbar mötesplats för både turister och Helsingforsbor.

Södra hamnen i Helsingfors är ett viktigt utvecklingsområde som också utgör en symbolisk infart till staden från havet. Här har en tomt reserverats för det nya muséet. Whites förslag är en byggnad som inspirerats av den mycket speciella omgivningen.

Byggnadens design formar ett entréområde som vänds mot staden. Entréhallen innehåller butiker, café och besöksservice. Här finns även en foajé som leder vidare till konferensdelen, ”The Black Box”, som tack vare sin design och placering kan användas flexibelt till många olika typer av event, året runt.

Förslaget placerar utställningarna i mitten av byggnaden, i en tre våningar hög, supereffektiv utställningsbox med flexibla utställningshallar. Byggnadens inre hjärta är omslutet av ett nätliknande hölje som används för kommunikation, reflektion, utblickar och möten. I muséet finns även en restaurang.

Från de 1715 bidrag som kom in till tävlingen har nu juryn gått vidare med sex finalister. Se dem här. Vinnaren utses i juni 2015.

Guggenheim Helsinki (3041x1200)

Guggenheim Helsinki (3041x2534)