Studentboende certifierat Miljöbyggnad Guld

Idag invigs Sveriges miljösmartaste studentboende av bostadsminister Mehmet Kaplan. Det nya huset har vidsträckt utsikt över Göteborg och är landets första studentboende som certifieras med den högsta utmärkelsen Miljöbyggnad Guld.

Huset är ritat av Johan Lundin, kontorschef på White i Göteborg. Det var även Johan som tog initiativ till att förvandla vad som tidigare var en ödslig och otrygg busshållplats till ett uppskattat hem för över hundra studenter. Totalt är det 118 nya lägenheter.
På en sluttande naturtomt står nu de nya lägenheterna färdiga. Projektet har höga kvalitetsambitioner och är det första studentbostadsprojektet som certifierats som Miljöbyggnad Guld. Här finns solvärmare på taket, laddstation för elbilar, bilpool, ett genomtänkt system för sophantering och övriga miljöaspekter samt busshållplats direkt utanför.
Studentlägenheterna på Guldheden nära Chalmers består av en huskropp med sex våningsplan i sutterräng. Från lägenheterna och de gemensamma balkongerna är utsikten imponerande över den omgivande staden.
Stiftelsen Chalmers Studentbostäder har tillsammans med White utvecklat det nya huset, som därmed bidrar till att minska bristen på studentboendet i en av Skandinaviens hetaste studentstäder.
Kv Nålskäran, Dr Forselius Backe
Kv Nålskäran, Dr Forselius Backe. Foto: Nettan Kock.

 

Kv Nålskäran, Dr Forselius backe