RIBA East Award 2013 till Southend Pier Cultural Centre

Southend Pier Cultural Centre har tilldelats RIBA East Award. Det prestigefyllda priset delas ut årligen av Royal Institute of British Architects för den mest framstående arkitekturen i Storbritannien. Priset delades ut till White and Sprunt vid en ceremoni den 12 juni.

Kulturcentret som finns vid änden av Southend Pier, världens längsta ”pleasure pier”, ger nytt liv åt stråket genom att förstärka platsen som landmärke och bli stadens huvudattraktion för både bofasta och turister.

Juryns ord: “Despite a cash-strapped local council as client and the iconic nature of their brief’s subject, the architects have produced a remarkable sculptural object sitting at the end of the Grade II listed pier. While strikingly modern, the new building is essentially a pavilion in the tradition of Victorian pier architecture. Its folded, faceted form is determined partly by the steel structure required to spread the building’s load evenly over the pier’s 100 year old cast iron piles.

The building is clad in materials chosen to withstand the hostile marine environment. Fibreglass rainscreen wall panels give the building a pale glossy appearance that catches the light. At low level, reclaimed timber decking is used to create the impression of a plinth growing out of the pier.” Läs mer om RIBA East Regional Awards 2013 och årets vinnare.

Southend Pier Head (1920x1200)

Southend_Pier15_w.jpg