White
  • Katsan.

    Whites Stockholmskontor föddes i en ovanlig process där White själva agerade arkitekt, byggherre, projektledare och brukare. Målet var att bygga ett energieffektivt och miljömässigt hus med stark karaktär.

  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor
  • Katsan, Whites stockholmskontor

Katsan är Whites Stockholmskontor, ett enkelt men hypermodernt magasin med ett spektakulärt läge i Norra Hammarbyhamnen. Kontorshusets totala yta är 6 700 m².

Katsan har ett okomplicerat yttre: en långsmal, rektangulär glaslåda. Fasaden har en lätt metallstruktur och på taket ligger en indragen trävolym med terrass. Den historiska kopplingen går till industribyggnader och hamnmagasin men huset speglar även den moderna stadsdelen Hammarby Sjöstad.

För att klara glashusets förutsättningar där störst resurser går åt till att kyla byggnaden har Katsan ett kylsystem i de synliga betongbjälklagen. För att ytterligare underlätta kylsystemet leds vatten från Hammarby kanal in i byggnaden. Vattnet i kylsystemet tillsammans med betongen skapar ett hus med behagligt klimat året runt.

Kontorshuset är fyllt av smarta lösningar. Markiserna styrs av datorprogram som räknar ut när och hur markiserna ska användas. Behaglig akustik uppnås genom valet av inredning – hyllor, skärmgardiner med mera, är valda för att minimera störande ljud. Att komma in i Katsan ska kännas som en befriande utandning. Kontoret har stora våningsplan och öppna ytor. Målarfärg har använts sparsamt och alla material, stål, betong, glas och trä, visar sig i sin naturliga form.

Katsan har fått flera prestigefyllda utmärkelser, bland annat Kasper Salinpriset 2003. Framför allt är det en stimulerande och god arbetsplats för cirka 200 medarbetare.