Gå tillbaka

Uppdraget från Falu Rödfärg var att rita en byggnad som skulle hysa ett vattenreningsverk för att rena de lakvatten som rinner in i Falu gruva. Byggnaden skulle ligga ett stenkast från dagbrottet Stora stöten mitt i det område som ligger på Unescos världsarvslista.

I området finns ett flertal byggnader som vittnar om Falu gruvas storhetstid och forna tyngdpunkt i svensk ekonomi. Till denna tradition skulle Vattenfabriken knytas.

Reningsprocessen bygger på en miljövänlig reningsprocess där man fäller ut metaller i en serie kemiska processer; metaller som sedan kan säljas vidare och bidra till att finansiera driften. Det har aldrig tidigare utvecklats en reningsprocess av detta slag in till en gruva.

Det oprövade i tekniken innebar en utmaning för Whites arkitekter. För att inte behöva rita om byggnaden med jämna mellanrum gällde det att hitta ett flexibelt koncept som skulle kunna följa med de förändringar som hela tiden skedde men ändå behålla en grundidé.

Byggnaden delades upp i en serie prismatiska former som kunde förskutas tills processingenjörerna ansåg att reningsprocessen var färdig. Exteriört är bygganden en lek med den traditionella svenska ladan som har fått skrynkla ihop sig för att få plats på den trånga tomten och samtidigt vara en del av det böljande och månlika gruvlandskap den är placerad i.

Vattenfabriken i Falun är ritad av Stefano Mangili.

Vattenfabriken

  • Kund: Falu Rödfärg
  • Projektets start/slut: 2004-2005
  • Färdigställt: 2007
  • Storlek/Yta: 860 m² BTA
  • Kostnad: 12 miljoner SEK
  • Ort: Falun
  • Fotograf/Illustratör: Max Plunger

Kompetenser

Utmärkelser

  • Nominerad till tidskriften Arkitektur debutpris 2009

Team

  • Stefano Mangili

Nyckelord

Byggnadstyp