Gå tillbaka

Det senaste decenniet har befolkningstillväxten varit exceptionell i norra Sveriges största stad. Med dynamiskt näringsliv och universitet attraheras högutbildade från hela världen. Den goda livskvaliteten manifesteras i allt från kokande kulturliv till fritidsmöjligheter i särklass. Bromsklossen för fortsatt inflyttning och tillväxt är nu bristen på bostäder, särskilt för den som söker det mer exklusiva och annorlunda. Omvandlingen av stadens kanske mest centrala kvarter är ett radikalt steg för att uppgradera stadskärnan och samtidigt kunna erbjuda ett urbant boende utöver det vanliga.

Kvarteret Forsete har genomgått en total transformation under ledning av ägaren Balticgruppen och ligger i linje med dagens ideal om mångfald och mix av verksamheter. I kvarteret inryms Norrlands största galleria Utopia med ett 60-tal butiker, ett tolv våningar högt hotell, ett butiks- och kontorshus i sex våningar, skola, gym, bowlinghall, sportbar, flera restauranger och cirka 14 000 kvadratmeter kontor.

Som kronan på verket tronar tio exklusiva stadsradhus som byggts på de äldre byggnadernas tak, fem våningar över torgets folkliv och med oslagbart panorama över staden och älven.

I arbetet med de nya stadsradhusen har vi strävat efter att göra byggnaderna helt underhållsfria. Nyckeln är att fasaden är täckt med specialbearbetat glas, samtidigt stryktåligt och elegant i ett utförande som skapats tillsammans med glaskonstnärinnan Monica Edmondson från Tärnaby. Varje radhus har sin egen unika kombination av glas, som varianter utifrån ett grundläggande system. Vissa partier har mönster med symboler och tecken diskret synliga för den nära betraktaren, och takkrönet garneras med ett ”tårtpapper” i glas. Bostädernas entréer vetter mot en bearbetad gård där lugnet står i kontrast till stadens ljud och brus. Här speglar det gröna glaset gårdens grönska och accentuerar känslan av exklusiv oas.

Det handlar om ett exklusivt boende som designats för att vara så praktiskt och enkelt som möjligt. / Lennart Sjögren, ansvarig arkitekt

Kvarteret Forsete är genomfört som tredimensionell fastighetsbildning, och stadsradhusen överlåts som så kallade ägarlägenheter. I jämförelse med bostadsrätt innebär det ett mer tydligt ägande, närmast jämförbart med villaboendets regelverk och frihet.

Med undantag för det större hörnhuset på 154 kvadratmeter är radhusen på 125 kvadratmeter, samtliga med exklusiva materialval och påtagligt luftig planlösning. Husen är planerade för 1-2 boende med generösa ytor för socialt liv och gäster på det öppna entréplanet. Samtliga hus har dubbel takhöjd som ger rymd i vardagsrumsdelen. Flexibiliteten är stor, med möjlighet att välja t.ex. att prioritera stora sällskapsytor framför antalet sovrum – eller tvärtom. Bostadens toalett- bad- och tvättdel är utformad som en sammanhållen praktisk enhet på entréplanet, men det finns även wc och badrum på det övre planet dit man kommer via en skulpturalt utformad trappa i böjd form. Varje hus har både altan och balkong, och den gemensamma gården rymmer fina platser

Stadsradhus

  • Kund: Balticgruppen AB
  • Lägenheter / rum: 10 stadsradhus
  • Ort: Umeå
  • Fotograf/Illustratör: Åke E:son Lindman

Kompetenser

Team

  • Lennart Sjögren

Byggnadstyp

Liknande projekt