Gå tillbaka

I december 2012 utsågs White i sam­­arbete med danska Henning Larsen Architects till vinnare i tävlingen om ett nytt parkerings­­hus vid kvarteret Löjan i centrala Piteå. I stället för den vanliga låda som parkerings­hus brukar likna tog teamet från White och HLA fasta på plats och geografi och betraktade området kring parkeringshuset som en större helhet.

Valet av trä som det dominerande materialet i Stadsberget var självklart i en region där träindustrin blomstrar med hög innovationsgrad. Hela fasaden är klädd i ribbor av lärk som monterats med hög precision. Tillsammans med ett omfattande belysningsprogram uppnås illusionen av en lysande lykta kvällstid, medan byggnaden på dagtid utstrålar den genuina värme som kännetecknar materialet. Fasaden ges extra liv genom subtila utbuktningar som förstärker det organiska uttrycket.

Ljussättningen är integrerad i fasaden med dubbla funktioner; att ge ett rums­skapande ljus på insidan och samtidigt bidra till en visuell effekt från utsidan. Interiört ger belysningen orienterbarhet och trygghet.

Parkeringshuset inrymmer 228 nya parkeringsplatser fördelade på fem plan och är väl frekventerat med sitt centrala läge. Men det är resten av anläggningen som blivit ”talk of the town”. Under sommar­halvåret tjänar den breda anlagda slänten som en uppskattad mötesplats med utrymme för hundratals människor, med frodig grönska och planterade blommor ur den rika svenska floran. Slänten är utformad som en amfiteater och har redan använts med framgång för musikevenemang och liknande. På toppen ligger en yta som ger utsikt, kvällssol och utrymme för olika aktiviteter.

Stadsberget

  • Kund: Piteå kommun
  • Projektets start/slut: 2012-2015
  • Färdigställt: 2015
  • Ort: Piteå
  • Fotograf/Illustratör: Åke E:son Lindman

Team

  • Lennart Sjögren

Nyckelord

Liknande projekt