Gå tillbaka

Staden Uppsala ville utnyttja vattenkontakten och vi tog fram en lösning där platsen utnyttjades till fullo. Med enkla medel och material gjorde White området lättillgängligt och tog fram Östra Ågatans bästa egenskaper. Omgestaltningen gjorde att invånarna återfick kontakten med vattnet. Genom begåvad landskapsarkitektur skiljs nu i stället gata och promenadstråk vilket gör att det finns plats för både trafik och fotgängare.

Resultatet är en blandning av enkelhet, inlevelse för platsen och omsorg om detaljer. Östra Ågatan hade bra grundkvalitéer tack vare läget mitt i staden, vid ån, i solen. Nu finns ett attraktivt, nytt gångstråk längs med ån.

Stora granithällar fungerar som ett handikappvänligt, jämnare stråk. Mellan gatan och kajen står en låg mur av svart diabas med infällda soffor och bänkar. Tillsammans med konstnären Kajsa Mattas fem skulpturer blir kajpromenaden en helhet med den svarta diabasen som tema.

Ur juryns motivering: ”Sienapriset år 2005 går till Östra Ågatan i Uppsala, där Mattias Nordström med lågmälda uttrycksmedel och inom ett begränsat område uppnår stora effekter för Uppsalas stadsliv och stadsmiljö.”

Östra Ågatan

  • Kund: Uppsala kommun
  • Projektets start/slut: 2001-2007
  • Färdigställt: 2011
  • Storlek/Yta: ca 1200 m
  • Ort: Uppsala
  • Fotograf/Illustratör: Luc Pagès och Bo Gyllander

Utmärkelser

  • Sienapriset 2005

Team

  • Mattias Nordström - ansvarig landskapsarkitekt
  • Martin Ehn Hillberg
  • Lars-Magnus Ejdeholm
  • Sofia Eskilsdotter

Byggnadstyp

Liknande projekt