Gå tillbaka

Eriksberg var tidigare ett gammalt rufft varvsområde på norra Älvstranden. Skalan är storslagen med en spännande blandning av marin miljö och industri. Här möter älven öppet hav och på andra sidan älven breder staden ut sig.

Intill dockan fick White i uppdrag av NCC att bygga ett modernt bostadsrättskvarter. Det blev två lamellhus med 69 lägenheter, tre butiker och två små gårdshus. White höll i hela processen från program- och systemhandlingar till byggnation. Fokus låg på att behålla områdets unika kvaliteter och samtidigt skapa rum och gemyt för stadsliv.

En genomförd tvåvåningsskala följer med runt hela kvarteret för att knyta samman kvarteren längs dockan. Mot hamnen knyter en livfull fasad i ett mörkt tegel med inslag av gult an mot varvsområdets traditionella tegel. Gårdssidan har fått en mjukare och varmare träfasad som kontrast. Längs vajrar och gallerdurk som förbinder balkongerna med gården ska en klättrande växtlighet så småningom växa sig grön och frodig.

Planlösningarna är öppna och moderna och i stort sett alla lägenheter har balkong åt två väderstreck. Det ger både havsutsikt och en mer skyddad uteplats för blåsiga dagar, samtidigt som den unika utsikten mot havet, men också mot staden har tagits till vara.

Ostindiefararen

  • Kund: Byggherre: NCC Boende, Byggnadsentreprenör: NCC Construction
  • Projektets start/slut: 2008-2010
  • Färdigställt: 2010
  • Storlek/Yta: 69 bostadsrätter
  • Ort: Göteborg
  • Fotograf/Illustratör: Bert Leandersson och Anders Sune Berg

Nyckelord

Byggnadstyp

Liknande projekt