Gå tillbaka

White har genom åren vunnit flera av Naturvårdsverkets arkitekttävlingar om naturum till nationalparker, naturreservat, biosfärsområden och världsarv i Sverige. Beställaren, i detta fall Statens Fastighetsverk, efterfrågade ett naturum med utställningsdel för att visa upp Djurö nationalpark och Vänerskärgårdens intressanta kustnatur, men också en ny restaurang som ersättning för den nuvarande på Läckö slott, samt en serie övernattningsrum.

Naturen och barocken är utgångspunkter för gestaltningen. Skärgårdens vegetation speglas i träfasadens brokiga ribbverk och barockinfluenserna från Läckö slott antyds lekfullt. Resultatet har blivit en byggnad som smälter väl in mellan skog och vassbälten i den känsliga miljön vid Läckö slott.

Den uppbrutna fasaden ger rika utblickar över Vänerlandskapet. All verksamhet samlas kring byggnadens mittpunkt. Här möts besökare och personal vid informationsdisken och här är också den öppna spisen placerad för att ge trivsel och behaglig värme. Byggnaden kan snabbt anpassas till olika behov, utställningsdelen kan växa in i restaurangen och tvärtom för att ta vara på olika årstiders behov.

Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset byggs och drivs med minsta möjliga påverkan på naturen. Det här är arkitektur med naturen som beställare.

Naturum Vänerskärgården, Victoriahuset

  • Kund: Statens fastighetsverk
  • Projektets start/slut: 2009-2012
  • Färdigställt: 2013
  • Storlek/Yta: 1200 m²
  • Kostnad: ca 43 miljoner SEK (entreprenadkostnad)
  • Ort: Lidköping
  • Fotograf/Illustratör: Åke E:son Lindman

Länkar

Team

  • Mattias Lind
  • Ulla Antonsson
  • Anna Graaf
  • Andreas Laessker
  • Agne Revellé
  • Pär Andréasson
  • Anders Åkeflo
  • Moa Wendt
  • Anika Meincke

Byggnadstyp

Liknande projekt