Gå tillbaka

White har genom åren vunnit flera av Naturvårdsverkets arkitekttävlingar om naturum till nationalparker, naturreservat, biosfärsområden och världsarv i Sverige.

Huset härbärgerar utställningslokaler för att berätta om nationalparken, hörsal samt lokaler för nationalparkens administrativa personal.

Byggnaden är försiktigt inpassad i fiskeläget Ekenäs småskaliga och kustnära bebyggelse. Med sin släta fasad i faluröd träpanel hämtar byggnaden upp de kustnära sjöbodarnas och magasinens sakliga och rena karaktär. Även taket kläs i röd träpanel vilket ger byggnaden en samlad volym. Taket är format med diagonala takåsar vilket ger byggnaden en egen personlighet i förhållande till skärgårdens äldre bebyggelse.

Takets veckade form ger också prägel åt interiören. Ytorna är av vitpigmenterat trä och utställningen som fyller huset kommer att utformas så att den svåråtkomliga och vackra världen under vattenytan görs tillgänglig för besökarna.

Utmärkande för uppdraget är att många kompetenser arbetat tätt ihop i en effektiv och kreativ process, med målet att skapa delaktighet och förankring hos lokalbefolkning och politiker.

Naturum Kosterhavet

  • Kund: Länsstyrelsen i Västra Götaland, Naturvårdsverket
  • Projektets start/slut: 2006-2012
  • Färdigställt: 2012
  • Storlek/Yta: 650 m² BTA
  • Ort: Sydkoster
  • Fotograf/Illustratör: Åke E:son Lindman
  • Miljöcertifierat: Miljöbyggnad Guld

Länkar

Utmärkelser

Team

  • Mattias Lind
  • Ulla Antonsson
  • Agne Revellé
  • Magnus Bunner
  • Magnus Nellström
  • Mathias Nilsson
  • Anders Åkeflo
  • Anna Graaf
  • Karin Sjödin
  • Andreas Laessker
  • Pär Andréasson

Liknande projekt