Gå tillbaka

På uppdrag av Stadsfastigheter Malmö ritade White nya mångkulturella Möllevångsskolan, mitt i centrala Malmö.

Skolan planerades utifrån ett miljöprogram och är välbyggd i minsta detalj. Dess täta klimatskal, tunga stomme, kompakta volym, smidiga system för driftsoptimering och FTX-ventilation med värmeåtervinning skapar ett jämt inomhusklimat och bidrar till den låga energiförbrukningen.

Exteriören har en neutral bas i vitt och ljusgrått med starka accentfärger i cerise, blått, gult och äppelgrönt. Sockelvåningen är byggd av sinusprofilerad betong för att stå emot innerstadens hårda slitage. Fönsterytorna är sparsamt tilltagna och mot söder finns yttre solavskärmning för att motverka övertemperaturer inomhus.

Skolgårdens mitt består av en öppen amfiteater inringad av träd, där hela skolan kan samlas vid avslutningar och man kan sitta och prata till vardags.

Ovanför entrén ligger biblioteket i ett stort rum i två plan. Dess signalfärgade panoramafönster ger en kalejdoskopisk utsikt över skolgården och hela Folkets park.

Lösningens utgångspunkt var att bemöta barns olika sätt att lära, och att föräldrar och andra i kvarteret blir en del av skolans verksamhet. Arbetsgången var en intensiv brukarprocess. Bland annat gav eleverna formidéer till gårdsförråden, som White sedan omvandlade till verkliga byggnader.

Möllevångsskolan

  • Kund: Stadsfastigheter Malmö
  • Projektets start/slut: 1999-2005
  • Färdigställt: 2005
  • Storlek/Yta: 8 500 m² BTA
  • Kostnad: Entreprenadkostnad: 120 miljoner SEK
  • Ort: Malmö
  • Fotograf/Illustratör: Ole Jais

Utmärkelser

  • Nöjesguidens pris för bästa form & arkitektur i Malmö/Lund 2005
  • Byggkeramikprisets hedersomnämnande 2006 för skolans gårdsförråd

Byggnadstyp

Liknande projekt