Gå tillbaka

Kulturhuset Kanten är resultatet av ett samarbete mellan White och s:teCPH. 2006 vann tre arkitekter från s:teCPH en tävling som gick ut på att förena Cafébiografen i Faxe med Geomuseum Faxe i ett gemensamt kulturhus. White anlitades för totalrådgivning på projektet, vilket omfattade både bearbetning av tävlingsbidraget och projektering. Under första halvåret hölls flera workshops med byggherre och brukare i syfte att optimera funktioner och rumsliga behov.

Det nya kulturhuset är en del av ett blivande kulturstråk, som löper från Vinkældertorvet mitt i staden till parkområdet vid kanten av kalkbrottet. Husets entré fungerar som en länk mellan det urbana och det dramatiska kulturlandskapet. De vita fasaderna bryts av med stora öppna glaspartier i öst och syd, som både ger en magnifik utsikt mot kalkbrottet och ett maximalt ljusinsläpp.

Husets centrala del är den öppna, två våningar höga foajén med caféet direkt i anslutning. Härifrån når man både den underjordiska biografens två salar och den geologiska utställningen en trappa upp. Belysningen i utställningslokalen växlar färg under kvällstid vilket ger byggnaden en extra dimension.

Byggnaden är anpassad till stadens skala, men skiljer sig från omgivande arkitektur som ett nytt riktmärke. Kulturhuset lockar besökare från hela regionen och bidrar till ökad turism. Hittills har besöksantalet överträffat alla förväntningar.

Kulturhuset Kanten

  • Kund: Faxe Kommune
  • Projektets start/slut: 2006-2008
  • Färdigställt: 2008
  • Storlek/Yta: 1200 m²
  • Kostnad: ca 35 miljoner SEK
  • Ort: Faxe
  • Fotograf/Illustratör: Signe Find Larsen

Utmärkelser

  • Korad till ”Årets biograf 2009” av FAFID

Team

  • Mette Boye Nielsen

Byggnadstyp

Liknande projekt