Gå tillbaka

I projektet äldreboende Kneippen Syd har vi haft som grundidé att skapa en plats där man på en väldigt begränsad yta har möjligheten att uppleva en komplex miljö med olika karaktärer och kvaliteter. Samtidigt skall miljön vara trygg och hemlik när sinnena och kroppen sviker.

Samtliga lägenheter har enskilda balkonger eller uteplatser. Varje grupp om 11 lägenheter har en stor, inglasad balkong, gemensamt vardagsrum och matsal. På bottenvåningen finns en stor gemensam matsal som vetter mot trädgården, lokaler för dagverksamhet och ett tillagningskök.

Högst uppe finns det ett litet spa med fotvård- och frisör. Administrationen finns fördelad på de olika våningsplanen intill det gemensamma trapphuset för att skapa en nära kontakt till verksamheten.

Innergården har utarbetats för att erbjuda stimuli för alla våra sinnen genom en noga genomtänkt utformning och val av material och växtlighet. I trädgårdens norra del finns tre mindre temagårdar med olika funktioner – köksträdgården, äppellunden och samlingsplatsen. I den informella
delen av trädgården vävs sex olika naturtyper samman. En stig leder genom björkskogen, vitsippebacken, bäcken, ängen, enebacken och skogen – varierande miljöer med många upplevelser.

Kneippen äldreboende

  • Kund: Hyresbostäder i Norrköping
  • Projektets start/slut: 2010-2013
  • Färdigställt: 2013
  • Storlek/Yta: 50 000 m2
  • Ort: Norrköping
  • Fotograf/Illustratör: Göran Billesson

Kompetenser

Team

  • Barbara Vogt
  • Caroline Jönsson
  • Sofi Nilsson
  • Linda Moström
  • Sofia Hydén
  • Tobias Jern
  • Sofie Hardmark

Nyckelord

Liknande projekt