Gå tillbaka

White är arkitekt bakom de 6 bostäderna som ligger 30 meter från strandkanten strax söder om Stenungsund. Just här känns det motiverat att bygga tätt, något som annars inte är helt självklart i vårt rymliga land.

Vi tänker oss en bebyggelse som söker skydd av varandra och på det viset åstadkommer gränder i lä och vindstilla trädgårdsrum mitt ute i det storslagna öppna. Associationen till fiskeläget är given där husen tätt tillsammans slår sönder vinden och mellan sig skapar ett klimat där människor och växtlighet kan trivas. Efter pysslandet med båten blir det en stunds småprat på väg upp mot husen. Stranden blir den naturliga umgängesytan med både krabbfiske, bollspel, promenader och bad.

Upp genom gränden avtar offentligheten och strandlivets fart och fläkt ersätts av ett rofyllt lugn. Gränden är bostadens mest karaktärsfulla rum. Den erbjuder efterlängtat vindskydd efter promenaden på stranden och en sagolik utsikt en klar morgon på väg in med tidningen. Det varma ljuset ur öppningarna i fasaden gör att gränden även en ruggig höstdag känns vänligt välkomnande.

Halvvägs mellan hav och land vidgar sig gränden till en gård och plötsligt befinner man sig mitt i bostaden. Utanför dörren står ljugarbänken där eftermiddagskaffet varvas med läxläsning. En sensommarkväll varje år dukas det till gemensam kräftskiva på hela entréplanet.

Inspirerade av kartor över äldre kustbebyggelse vill vi hävda den jämlika principen att alla bostäder ska ha tillgång till både vatten och trädgård.

Kåkenäs

  • Kund: Privilegium AB
  • Projektets start/slut: 2014-2016
  • Storlek/Yta: 2 villor, 2 parhus
  • Ort: Stenungsund
  • Fotograf/Illustratör: Bert Leandersson

Team

  • Tobias Hesselgren
  • Jan Larsson
  • Jan Larsson