Gå tillbaka

På riksväg 40 i höjd med Mölnlycke som en del av Mölnlyckes företagspark ligger den skeppsformade kontorsbyggnaden. White fick uppdraget att ansvara för arkitekturen när Drott skulle bygga nytt huvudkontor för JC-koncernens räkning. Det nya kontoret skulle samla design, försäljning, inköp och administration för företagets olika bolag, under ett och samma tak. Den stora utmaningen låg i att skapa ett modernt och nyskapande modehus både interiört och exteriört. Ett kontor som skulle avspegla företagets verksamhet och självklart också vara en optimal arbetsplats för de anställda. Därför drevs projektet i nära samarbete mellan arkitekter, beställare och brukare.

White valde att placera byggnaden på en terrass och utnyttja landskapet omkring platsen. Delsjöreservatets skogsområde och utsikten över Rådasjön i söder har inspirerat till den skeppsliknande formen och nyckelorden i projektet var öppenhet och transparens. Fasaden är helt glasad för att ge en vacker utsikt. Solskärmar har integrerats i fasaden i form av vingar som bildar ett oregelbundet horisontellt mönster och skyddar mot solen. I mörker får byggnaden sin karaktär genom downlights innanför glasfasaden och uppljus från terrassen. Verksamheten kan då exponeras fritt och fasaden påminner av stora härliga skyltfönster. I entréplanet ligger reception, konferenslokaler och matsal. Här finns också en motionslokal och bastu för personalen.

Huvudkontor för JC, Mölnlycke företagspark

  • Kund: Drott Väst
  • Projektets start/slut: 2001-2002
  • Färdigställt: 2002
  • Storlek/Yta: 4 950 m² BTA
  • Ort: Mölnlycke
  • Fotograf/Illustratör: Krister Engström

Utmärkelser

  • Hedersomnämnande Glaspriset 2004
  • Årets bygge 2003, i kategorin hus

Byggnadstyp

Liknande projekt