Gå tillbaka

Projektet ger ett tillskott på 452 lägenheter till Göteborgs innerstad. Upplåtelseformen är hyresrätter och lägenhetsstorlekarna är till största delen små studiolägenheter på 1 rum och kök, kompletterat med ett mindre antal 2 och 3 rum och kök.

Läget för kvarteret är en mycket utsatt ljudmiljö med den trafikerade Friggagatan på ena sidan och järnväg, spårvagnar och bussgata på den andra.

Bostadshusen ligger i fem par på en upp­höjd gård för att mellan sig åstadkomma den ljudskyddade zon som möjliggör bostadsbyggande i ett svårutnyttjat läge.

Genom våningshöga fönster med franska balkonger och goda ljudegenskaper blir lägenheterna ljusa. Bostadskropparna mot bangården är åtta våningar höga, de mot Friggagatan sex våningar. Loftgångar över mark binder samman de två husen.

Mot såväl Friggagatan som bangården har fasaderna försetts med karaktäristiska burspråk som med sin vridning mot söder ger fantastiska ljusförhållanden i bostäderna.

Verksamheterna i bottenvåningen erbjuder ett brett utbud med restauranger, café, gym, en livsmedelsbutik med postservice, kiosker, frisör mm och har bidragit stort till gatulivet på Friggagatan.

Mellan husen finns en gemensam gård, sex meter över mark. Eftersom bottenplan används till butiksytor hamnar innegården ovanpå butiksplanet och ger därigenom avskildhet från gatunivån. Ljudnivån på innegården dämpas av de omgivande husen.

Gården har planterats med lummig växtlighet och till och med träd och inrymmer både sittplatser, lekplatser för de små och en basketplan. Takterrasserna på de lägre huskropparna är tillgängliga från alla huskroppar och har även de träd, pergolor, trädäck och integrerade bänkar. Härifrån erbjuds en enastående utsikt över staden och fungerar som en gemensamhetsyta för hyresgästerna.

Friggagatan

  • Kund: Stigberget
  • Projektets start/slut: 2004-2010
  • Färdigställt: 2011
  • Storlek/Yta: Bostäder och 3700 m² lokaler.
  • Lägenheter / rum: 452 lägenheter som hyresrätt.
  • Ort: Göteborg
  • Fotograf/Illustratör: Bert Leandersson

Team

  • Jan Larsson

Nyckelord

Liknande projekt