Gå tillbaka

Skolledningens mål har varit högt satta – här ska alla elever göras attraktiva för näringsliv och samhälle, samtidigt som skolan ska ligga i europeisk toppklass inom framtidsyrken som bygg- och anläggning, design och hantverk, den maritima näringen eller oljebranschen. Det ställer krav på såväl pedagogik som lokalernas utformning där de olika teoretiska och praktiska delarna i skolan ska fungera tillsammans med varandra under samma tak.

White vann arkitekttävlingen för utveckling och samlokalisering av Færder videregående skole, som tidigare var utspridd på tre olika platser i centrala Tønsberg. Målet har varit att göra skolan till platsens pulserande hjärta av kunskap och socialt liv. I en flexibel helhetsplan signalerar skolan startskottet för en ny och spännande stadsdel söder om kanalen i Tønsberg.

De nya byggnaderna har integrerats med befintliga, sida vid sida med andra verksamheter. Konceptet tar sin utgångspunkt i en vertikal rumssekvens där entrétorg, matsal, auditorium och utställningsyta skapar ett stort gemensamhetsrum där hela skolan kan samlas under ett tak. Verkstäder och teorisalar på samtliga plan ligger i anslutning till detta centrala rum.

I ”hangaren” – ett överbyggt uterum som går genom hela byggnaden – kan verksamheterna expandera och exponeras. Rummet utgör skolans praktiska nav och blir ett ställe för utställningar, workshops, experimentverkstäder, konserter, möten och arrangemang. Ovanför hangaren har biblioteket, skolans teoretiska nav, sin givna plats med en fantastisk utsikt över vattnet mot Tønsbergs centrum.

Byggnaden främjar kontakterna inom verksamheten men samtidigt ges också omvärlden möjligheter till insyn i skolans verksamhet.

Skolan har effektiva klimatstrategier för att säkra en låg energiförbrukning och är utformat för att kunna lagra både kyla och värme.

Færder videregående skole

  • Kund: SKUP Skoleutbyggingsprosjektet Tønsberg
  • Projektets start/slut: 2009-2013
  • Färdigställt: 2014
  • Storlek/Yta: 15 000 m² BTA
  • Kostnad: 554 miljoner NOK
  • Energianvändning: Miljöklass A
  • Ort: Tønsberg
  • Fotograf/Illustratör: Ivan Brodey och Åke E:son Lindman

Team

  • Karin Björning-Engström
  • Björn Bondesson
  • Karin Jakobsson
  • Sam Keshavarz
  • Thomas Landenberg
  • Paula Mackenzie
  • Carl Molin
  • Roger Olsson
  • Peter Ylmén

Byggnadstyp

Liknande projekt