Gå tillbaka

Kirunas första arkitekturstudio är en plattform för oss att engagera samhället i Kiruna då staden ska flyttas österut. Att flytta en stad är en stor utmaning. Gigantisk faktiskt. Det väcker både förväntan och oro bland kirunaborna. Förutom bara arbetsplats för oss, kommer den nya studion fungera som ett allaktivitetshus, välkomnande för allmänheten komma förbi på en kopp kaffe, eller ta del av evenemang och mässor.

Det nya kontoret ligger i en ledig butik i Kirunas nuvarande centrum. Möbler och annat material har samlats från staden och återanvänts för att bygga en studiointeriör som genomsyras av en lokal identitet.

En viktig pusselbit i strategin för flytten av Kiruna är ambitionen att återvinna, återskapa och återta byggmaterial från den tidigare staden. Det kommer att kunna ske i en anläggning som kallas portalen. Interiören i den nya studion är designad just så här. Återanvändning och redesign som ger gamla material och möbler en ny funktion. Detta gör att vi både minskar materialåtgång och bevarar delar från staden som annars skulle ha gått förlorade, delar som förkroppsligar både den kultur och den identitet som finns i Kiruna.

Möbler och material spänner över både tid och stilar; deras historiska arv länkar samman med den framväxande karaktären av den nya staden. Föremål som vi hittat lokalt eller fått av invånare, inklusive möbler och husgeråd, har fått återuppstå med nya element för att förändra eller förbättra sin funktionalitet. Detta sätt att, konkret, jobba med studions inredning gör det möjligt att utvecklas över tid och gör det lätt för oss att skräddarsy precis det vi vill ha.

Ett Arkitekt Kontor

  • Kund: White
  • Projektets start/slut: 2014-2015
  • Färdigställt: 2015
  • Ort: Kiruna
  • Fotograf/Illustratör: Fredrik Sweger

Team

  • Martin Johnson
  • Tomas Landfeldt

Byggnadstyp

Liknande projekt