Gå tillbaka

Många lägenheter i miljonprogrammet har ett stort behov av renovering. Vi såg en spännande utmaning i att utgå från grundstruktur i befintliga byggnader med de stambyten som krävs. Samtidigt ville vi utforska det nya boendets nya behov – till exempel miljö och tillgänglighet.

För att möta önskemål från både fastighetsägare och boende genomförde vi intervjuer och workshops. Resultatet är en hållbar badrumsserie med tvättställ, kommoder, spegel med integrerad belysning och hyllförvaring i olika storlekar.

Serien är tillverkad av motståndskraftiga material som gjutmarmor och kompaktlaminat, vilket minskar underhållet och ökar livslängden. Slitaget på gångjärn minimeras genom spegelfronter och öppna fasta hyllor. Integrerade dubbelfunktioner för el minskar håltagningen i väggen, och ett smart väggsystem reducerar monteringstiden.

Genom smart förvaring blir badrummet tillgängligt för alla. För rakning, eltandborste och fön finns el- och laddningsstationer i skåpen. De öppna hyllorna är överskådliga och enkla att torka av. Tvättstället har gjorts djupare med mer plats för vatten. Belysningen är ergonomisk och ljuset upp- och nedåtriktat för personer med synnedsättning. Serien har bedömts som väl lämpad för äldre av en referensgrupp från Hjälpmedelsinstitutet, och den är godkänd av Handikapprådet.

Avan för Aspen

  • Kund: Aspen
  • Projektets start/slut: 2013-2014
  • Färdigställt: 2014
  • Fotograf/Illustratör: Sara Landstedt

Team

  • Ingrid Backman
  • Monika Semkowicz
  • Andreas Sture
  • Sussan Wessely-Gromark

Nyckelord

Byggnadstyp

Liknande projekt