White vinner tävling om Hallands nya konstmuseum

När Hallands konstmuseum öppnas igen efter om- och tillbyggnaden får den klassicistiska byggnaden ett nytillskott som ger museet nya möjligheter. White har i konkurrens med tre andra arkitektkontor fått det hedersamma uppdraget.

– Kultur gör städer både mer innovativa och integrerade och är därför kärnan i utvecklingen av framtidens städer. Hallands Konstmuseum kommer att bli ett nytt inkluderande nav i Halmstad som vi är stolta över att få vara en del av, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

Ett bra konstmuseum verkar brett, är en attraktiv mötesplats och fyller en viktig funktion för samtal och gemensamma upplevelser i staden. Det vill White förstärka med den nya byggnaden. Förslaget ska samspela med den befintliga byggnaden och erbjuda en förbättrad entréplats. På samma gång ger man muséet en typ av stort och generellt utställningsrum som inte finns idag.

– Vi är väldigt glada för att vi fått förtroendet. Vår vision har varit att skapa ett hus som är inbjudande; en publik byggnad som involverar människorna, staden och landskapet runt om. Utemiljöerna är minst lika viktiga som rummen, säger Jimmie Ahlgren, kontorschef på White i Halmstad.

Entréplatsen kommer ge ett helt nytt liv åt utemiljön och ansluter till kommunens vision om ett kulturstråk.

För mer information:
Jimmie Ahlgren, kontorschef, 035-152415
Lotta Sundell, ansvarig arkitekt, 035-152409

Hallands Konstmuseum Exteriör

Hallands Konstmuseum Interiör
Illustration: White. Bilder från förslaget, gestaltning kommer bearbetas vidare