White vinner Glaspriset för Johanneberg Science Park

White arkitekter var den stora vinnaren när Glaspriset delades ut i Stockholm idag, då framtidsklustret Johanneberg Science Park i Göteborg belönades med branschens högsta utmärkelse.

– Vi är stolta över vinsten och glada över att byggherren lagt ribban så högt med projektet, säger Johan Lundin, chef för White i Göteborg som ligger bakom den vinnande arkitekturen.

Juryns motivering:

”Två sammanlänkade kontorshus (i grunden ganska vanliga med mörka kärnor för kommunikation, service och teknik omgivna av ljusa öppna kontorsytor) är Samhällsbyggnadssektorns nya mötesplats på Chalmers Tekniska Högskola. Det enkla grundkonceptet har utvecklats till en fantastisk glasbyggnad som med stor precision och konstnärlighet på olika sätt utnyttjar glasets tekniska, funktionella och estetiska egenskaper. De böljande svarta och gyllene glasfasaderna binds samman i bryggor av spegelglas vilket skapar ett fyrverkeri av komplexa speglingar; en illusionskonst på högsta nivå.”

Förutom att erövra själva Glaspriset blev White även det mest nominerade kontoret i tävlingen, där bedömningen görs utifrån kriterierna arkitektur, funktion och innovation. Kontorets övriga nomineringar var Quality Hotel Globe respektive Skandiascenen vid Cirkus, bägge i Stockholm. Alla tre kännetecknas av glas i kreativ framkant.

Landmärket Johanneberg Science Park är en mötesplats som designats av White för att stimulera samverkan och kreativt arbete. Kombinationen av arkitektur, teknik och hållbarhet i en nytänkande helhet manifesterar den nya fastighetens roll som dynamo för bygg- och samhällssektorn i Västsverige.

Mattias Lind på White i Göteborg är ansvarig arkitekt för Johanneberg Science Park, där den heltäckande glasfasaden åstadkommits genom noggrannt precisionsarbete i alla skeden från projektering till produktion och montage.

– Glaset är ett material med fantastiska egenskaper och nästan evig hållbarhet. Med dagens skickliga 3D-projektering och byggnadsteknik kan man nästan åstadkomma vad som helst med hjälp av glas. Johanneberg Science Park visar hur modern glashantering är ett hantverk för vår tid.

Teamet från White testade flera fasadlösningar innan man valde glas, som gav fasaden sitt blanka, nästan fuktiga uttryck. Mödosamt lades ett avancerat pussel där glas i alla upptänkliga former sattes samman med total passform.

– Jag är väldigt nöjd över att vi tillsammans med samarbetspartners Skanska och Metus har tillägnat oss nya kunskaper som bådar gott inför framtiden, säger Mattias Lind.

För mer information: Johan Lundin, tel 031-608694 och Mattias Lind, 031-60 86 51.

Johanneberg Science Park, Göteborg