White vann tävlingen om Danmarks nya storsjukhus

I tuff konkurrens blev det White som vann arkitekttävlingen om det nya ”supersjukhuset” i danska Odense, som blir regionens största bygge någonsin och en milstolpe inom den danska sjukvården. Det offentliggjordes på en presskonferens i Odense på tisdagen.– En underbar nyhet inför en välförtjänt semester, kommenterar Monica von Schmalensee, VD för White. Ännu en gång har vi bevisat att vår kompetens inom vårdarkitektur ligger i absolut världsklass.

White har lång och djup erfarenhet av att arbeta med sjukhus och andra vårdinrättningar. 2007 vann vi den internationella tävlingen om det nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna, som nu förverkligas i det unika samarbetet mellan White och Tengbom med planerad invigning hösten 2017. Nya Karolinska Solna omfattar totalt cirka 300 000 kvadratmeter.

Det planerade storsjukhuset i Odense blir nästan lika stort, med totalt 251 000 kvadratmeter som innefattar Universitetshospitalet och den tillhörande den hälsovetenskapliga fakulteten vid Syddansk Universitet. Kopplingen mellan sjukhuset och fakulteten ger stora möjligheter till kunskapsöverföring på alla nivåer. Det nya universitetssjukhuset förväntas bli en milstolpe inom dansk sjukvård bl.a. i form av samarbete mellan forskningen och den kliniska vården. Kostnaderna beräknas till 6,3 miljarder DKK för universitetssjukhuset och 800 miljoner DKK för den hälsovetenskapliga fakulteten.

Arkitekttävlingen om det nya storsjukhuset arrangerades av Regionsrådet i Region Syd och har pågått i snart två. Det vinnande förslaget är framtaget av ett konsortium där White ingår tillsammans med KHR, Dall & Lindhardtsen, EKJ, Oluf Jørgensen och WSP. Schønherr är underkonsult.

På Whites kontor i Köpenhamn var stämningen på topp efter beskedet om tävlingsvinsten.
– Vi är otroligt stolta, säger Anders Danø, arkitekt och chef för vårdgruppen på White i Danmark. Vårt vinnande förslag bygger på att ge optimala möjligheter både fysiskt och psykiskt för såväl patienter, personal och besökare. Vi har fokuserat på att skapa ett funktionellt bygge i vackra arkitektoniska ramar, och med stor vikt på samspelet med det omgivande landskapet.

För White som helhet innebär vinsten ett definitivt genombrott på den danska byggmarknaden, som påverkats mycket hårt av finanskris och lågkonjunktur de senaste åren. White har två danska kontor, i Köpenhamn respektive Naestved på Själland.

För mer information:

Monica von Schmalensee, vd
08-402 25 84

Anders Danø, ansvarig arkitekt
+45 30 30 57 19