White vann arkitekttävlingen om ett nytt kulturhus i Skellefteå

2019 får Skellefteåborna ett nytt kulturhus. Det står klart efter att juryn utsett White arkitekter till vinnare i den allmänna arkitekttävlingen. Kulturhuset samlar stadens kultur i det som blir Nordens högsta träbyggnad.

Skellefteå Kulturhus

– Vi är otroligt stolta att vi får skapa ett nytt hem för konst, teater och litteratur i Skellefteå. Huset rymmer fem olika verksamheter och det är när de möts som det uppstår magi. Det tar vi fasta på i vårt förslag ”Sida vid sida”, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White.

Så här skriver juryn i sin motivering: ”Sida vid sida är ett elegant och tilltalande hus… där alla verksamheter får en tydlig identitet – sida vid sida – samtidigt som de utmanas till nya samarbeten… Huset blir i sitt uttryck stilrent och enkelt att underhålla, samtidigt som det … utstrålar ett slags ”kulturverkstad”. Huset blir en mötesplats och en förebild – en plats för skaparkraft och för att producera kultur, mitt i staden.”

White vann tävlingen i internationell konkurrens. Sammanlagt 55 förslag från hela världen hade skickats in till arkitekttävlingen om ett framtida kulturhus i Skellefteå.

Det nya kulturhuset samlar Västerbottensteatern, MAN – Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och Stadsbiblioteket. Dessutom rymmer byggnaden ett nytt hotell. Huset är byggt för ständig förvandling med möjligheter att sätta upp fantastiska föreställningar eller arrangera stora kongresser.

– Vi vill att du ska gå till Kulturhuset, inte bara för att se en föreställning, utan även för att uppleva arbetet bakom scenerna. Från gatan kan besökarna se allt ifrån hängningen av en ny utställning i Skellefteå Konsthall till skapandet av stora färgstarka scendekorer i Västerbottenteaterns verkstäder, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White.

Kulturhuset blir ett landmärke i staden med milsvid utsikt från den översta våningen. Genom att placera scenerna i mitten och öppna verksamheterna mot staden, får Skellefteås centrala gator nytt liv, ända ner till Skellefteälven där Kulturhuset får en satellit i form av en Älvscen på vattnet.

Kulturhuset får så kallade gröna tak med ett jordlager och ängsväxter. De bidrar till såväl biologisk mångfald som till förbättrad isolering. Delar av kulturhusets taklandskap är öppet för besökarna så att de kan njuta av naturen i stadsmiljön.

– Ett kulturhus i Skellefteå ska självklart byggas i trä. Det knyter an till en tradition med träbebyggelse i stadens centrum. Här finns också en lokal träindustri som vi kan samarbeta med för att skapa ett vackert kulturhus som åldras med värdighet, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White.

Största delen av stommen och fasaderna görs i trä vilket minskar byggnadens miljöpåverkan under dess livscykel. För träkonstruktionen samarbetar White med den ledande konstruktören Florian Kosche. Huset är anpassat för att klara variationerna i klimatet mellan sommar och vinter, för att säkerställa en effektiv energianvändning.

Klicka här för att ladda ner högupplösta pressbilder (Bild: White arkitekter):

Presskontakt:
Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White
0703-74 26 52
es.et1516348656ihw@z1516348656timhc1516348656s.tre1516348656bor1516348656

Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White
072-158 30 12
es.et1516348656ihw@s1516348656uiler1516348656on.ra1516348656kso1516348656

Om White arkitekter:
White arkitekter har stor erfarenhet av att rita byggander för kultur. 2014 fick White Kasper Salin-priset, Sverige främsta utmärkelse inom arkitektur, för kulturhuset Väven i Umeå. Arkitektkontoret har ritat Cirkus nya scen på Djurgården i Stockholm och ansvarade för ombyggnaden av konserthuset i Örebro, som är hem för Svenska Kammarorkestern. White är även husarkitekt för Operan samt Nationalmuseum i Stockholm. White är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor med över 850 medarbetare i Sverige, Norge, Danmark och England www.white.se

Om Florian Kosche:
Dipl.-Ing. Florian Kosche AS är ett ingenjörsföretag baserat i Oslo, som är specialiserat på avancerade konstruktioner. Företaget arbetar i nära samarbete med arkitekter för att utveckla olika projekt. Florian Kosche har arbetat med den nya hoppbacken i Holmenkollen och är involverade i bygget av det nya Munch-museet utanför Oslo och ombyggnaden av Grand Hotel i Stockholm. http://www.difk.no/