White ritar Sveriges nya actionhotell

Det blev White som gick segrande ur kampen om det stora ”aktivitetshotellet” vid Gustavsvik i Örebro, som med sina 600 000 årliga besökare är en av Sveriges mest besökta turist- och fritidsanläggningar.

– Genom att låta hotellet omfamna den fina sjön tas utsikten över vattnet tillvara. Vi skapar en magi kring platsen som både barn och vuxna kommer att älska, säger Sven Gunnarson, ansvarig arkitekt för det vinnande konceptet.

Torsdag 31 maj offentliggjordes vilket av tre tävlande kontor som får uppdraget att rita det stora hotell som ger ytterligare dragkraft åt den redan tidigare attraktiva anläggningen Gustavsvik, där höjdpunkter som Upplevelsebadet och den femstjärniga campingen lockar både inhemska och internationella besökare. Förutom hotellet ska White även utforma området vid badanläggningen, samt bostäder vid Södra Vattentornet.

Efter en parallell process med tre kontor valde den eniga juryn Whites förslag, bland annat med motiveringen att ”förslaget har stora förtjänster med den miljö som skapas i hotellets aktivitetsdelar med utblickar mot och direktkontakt med sjön”, och för att förslaget gör det möjligt att använda de olika aktiviterna året runt. Hotellet får hela 242 rum fördelat på 11 våningar. Det blir därmed ett rejält landmärke och ett av Mellansveriges största hotell med stora mingelytor både utom- och inomhus, restaurang, bar och bankettsalar i svit och en konferensdel direkt invid vattnet.

Redan i den stora lobbyn inser besökaren att det inte handlar om något vanligt ”förvaringshotell”. Härifrån får man en första glimt av alla tänkbara aktiviteter: bad, klättervägg, gym, gruppträning, spa och andra aktiviteter är synliga från lobbyn. En multiarena för diverse bollekar och en fast food-restaurang med servering på bryggan är ytterligare attraktioner som lär tilltala många. Det redan stora badet byggs ut med ett större barnbad och glasas upp mot lobbyn på ett dramatiskt sätt. Betydligt lugnare blir det i den utbyggnad av relaxavdelningen som görs möjlig med det nya hotellet, med kroppsbehandlingar, yoga, flera sorters bastu och pooler inne och ute – ett koncept som saknas i Örebro idag.

– Vi är glada för vinsten och nöjda med vårt förslag, enkelt elegant arkitektur i en koncentrerad planlösning som ger en slank byggnad. Att barn och semesterfamiljer kommer att gilla det vågar jag nästan garantera, men vi tror också att örebropubliken kan bli ganska förtjust, säger Sven Gunnarson.

För information:

Sven Gunnarson, tel 019-6702202

För bilder:
Ladda ner presskit. Vänligen ange illustration: Hans Tang, WhiteGustavsvik, Örebro (460x259)