White i Örebro sätter stenen i rullning

Med skarp arkitektur, smarta hyreslägenheter och en gemensam takterrass med furstlig utsikt blir Kv Stenen ett nytt utropstecken i Örebro. White är arkitekten då byggherren Asplunds Fastigheter satsar på modernt studentboende ett stenkast från Campus USÖ.– Det kan mycket väl bli Sveriges mest attraktiva studentbostäder, säger Viktoria Buskqvist, ansvarig arkitekt på White i Örebro.

Kv Stenen är ett centralt beläget kvarter i korsningen av Grev Rosengatan och Skolgatan i Örebro, ett hundratal meter från det framväxande huset för läkarutbildningen, Campus USÖ. Med ändrad detaljplan för Kv Stenen ges möjlighet att med nya hyreslägenheter motverka bostadsbristen för studenter i Örebro – samtidigt som stadsbilden får en uppgradering med modern och annorlunda arkitektur.

– Det sticker ut med sitt språk och uttryck, fast på ett sätt som passar väldigt fint in i grannskapet. Kontrasten är uppiggande, tycker Viktoria Buskqvist.

I fastigheten planeras 57 små men yteffektiva och flexibla hyresrätterna för en person eller två som vill dela. De boende kan välja att sova mot gatan eller mot gården. Lägenheterna har gott om förvaring som göms bakom skjutväggar. Enkla, robusta och vackra material skapar rum för att plugga, sova, umgås, festa och reparera cykeln.

Byggnaden får en tyst och lugn innergård med trapphus, trappor och entrébryggor mot söder och öster. En social utomhuszon där man umgås, möts sponant och tar en fika på bryggan. Det finns åtta bilplatser i markplan och gott om cykelplatser lättåtkomligt och inomhus.

Mot gatan får byggnaden ett levande fasadmaterial som signalerar dynamik och aktivitet i sin gestaltning, med de utkragande burspråken och bottenvåningens uppglasade lokaler. Det blir en varm och tydlig profilbyggnad som knyter an till det framväxande Campus USÖ. In mot gården utförs fasaden i tegel.

– Pricken över i blir givetvis den stora takterrassen som nås av alla, konstaterar Viktoria Buskqvist. Intill terrassen finns en gemensamhetslokal med pentry, toalett och dusch. Det är som gjort för umgänge och fest, övernattande gäster, eller yogan och akvarellkursen.

FÖR INFORMATION:
Viktoria Buskqvist, tel 019-670 22 11

FÖR BILD:
http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder