White bakom Östeuropas grönaste kontorsmiljö

Måndagen den 25 februari invigs Green House i Budapest av Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Ungern. Kontorsfastigheten är byggd av Skanska Ungern med White som arkitekt. På plats finns även arkitekterna Åsa Haremst och Anders Sveningsson från White i Malmö som ansvarat för utformningen.
– Intresset för hållbar stadsplanering växer starkt i Östeuropa. Det är en tydlig exportframgång för svensk arkitektur, säger Monicavon Schmalensee, VD på White.

När Skanska i Ungern skulle bygga landets mest miljövänliga hus föll valet av arkitekt på White. Resultatet kallat Green House är ett sju våningar högt kontorshus som certifieras enligt LEE D Platinum, den högsta miljöcertifieringen som går att uppnå. Huset blir unikt i Ungern då det hittills är det enda i landet med den typen av miljöcertifiering. För arkitektarbetet efterfrågade Skanska just skandinaviska kompetenser med erfarenhet av att rita moderna effektiva kontorsbyggnader.

– White är pionjärer inom hållbar och miljöeffektiv arkitektur, säger Åsa Haremst på White i Malmö som ansvarat för uppdraget i Budapest. Med Green House har vi skapat ett grönt alternativ med god arbetsmiljö som står i särklass i Ungern.

Projektet har med sin starka miljöprofil drivit på intresset för hållbarhetsfrågor i Ungern, något som redan gett genomslag i landets media. Huset med 18 500 kvadratmeter uthyrningsbar yta kröns av en spektakulär takterass med trädgård, och rymmer många finurliga lösningar i form av smarta kontorsytor. Materialen, främst glas och metall, samspelar med grönskan och skapar en välkomnande miljö. Men det var inte bara för den långa hållbarhetstraditionen som en skandinavisk arkitekt tillfrågades.

– Den svenska kombinationen av enkelhet och finess är attraktiv. Därför har vi genomgående använt oss av enkla och raka linjer och lösningar. Flexibilitet och hållbarhet har varit ledorden, berättar Åsa Haremst.

För information:
Åsa Haremst, tel 040-6609340