Vågad taklösning blev kronan på verket

Lördag 15 december invigs naturum Kosterhavet, porten till landets första marina nationalpark i form av en modern besöksanläggning. Arkitekterna Ulla Antonsson och Mattias Lind har därmed utfört ännu ett uppdrag med naturen som uppdragsgivare. White ligger bakom sju av de nio svenska naturum som skapats det senaste årtiondet.– Vi ser naturum som något av ett hedersuppdrag. Det är underbara pärlor som berikar besökarens upplevelser i Sveriges vackraste natur.

Genom åren har White vunnit åtskilliga av Naturvårdsverkets arkitekttävlingar om naturum till nationalparker, naturreservat, biosfärsområden och världsarv i Sverige. Naturum är en investering i turism, folkhälsa och naturvård. Det är också en av de största offentliga beställningarna av kvalificerad svensk arkitektur i vår tid.

Efter en mångårig process då flera platser prövats har naturum Kosterhavet fått sin fasta adress i fiskeläget Ekenäs på Sydkoster. Huset innehåller utställning för att berätta om nationalparken, hörsal samt lokaler för nationalparkens administration. Byggnaden är finurligt inpassad i platsens småskaliga och typiska kustbebyggelse. Med sin egen tolkning av den klassiska svenska röda träfasaden med vita snickerier skapar byggnaden släktskap med de platsens sjöbodar, trots att det är en stor offentlig byggnad.

Taket är kronan på verket. Det är konstruerat som ett vågspel av böljande taknockar och åsar. Konstruktivt är detta ett flerdimensionellt pussel där rumsupplevelsen i interiören blir crescendot.

– Tricket är att byggnaden anpassats till platsens kulturhistoria, samtidigt som huset talar till den omgivande nationalparken genom takets form som tecknar ett böljande hav i storm, säger Mattias Lind.

– Det ligger en spektakulär byggkonstruktion i botten och en osedvanlig skärpa i detaljerna. Att få ihop dessa kraftiga limträbalkar som invändigt ska mötas i en och samma punkt är ett snickararbete i särklass, säger Ulla Antonsson.

När besökarna strömmar till på allvar i sommar finns också möjlighet att ta plats på Bohusläns längsta ljugarbänk framför naturum, hela 26 meter lång i perfekt söderläge på bryggan med utsikt över nationalparken. Bänken blir som en attraktion i attraktionen.

Mattias och Ulla förbereder sig nu inför nästa invigning. Under våren 2013 är det dags för invigning av naturum Vänerskärgården – Victoriahuset invid Läckö slott.

– Det är inte ofta det öppnar två nya publika besöksanläggningar i regionen inom så kort tid, konstaterar Mattias Lind.

För information:

Ulla Antonsson, tel 031-608765
Mattias Lind, tel 031-608651
Johan Lundin, kontorschef, tel 031-608694

För bilder:

http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder


naturum Kosterhavet (1991x1130)