Unik naturupplevelse i läsfåtöljen

Skandinaviens största arkitektföretag White fyller 60 i år. Som en av många händelser under jubileumsåret ingår utgivningen av boken White Green, Ten Projects in the Great Outdoors by White med text av Mark Isitt och bilder av landets mest framstående arkitekturfotografer.

Under drygt tio år har White utformat så kallade naturum på uppdrag av Naturvårdsverket. Från Höga Kusten i norr till Store Mosse i söder har vi skapat attraktiva anläggningar som erbjuder besökaren en entré till det bästa i svensk natur. Vi kallar det gärna för ”arkitektur med naturen som beställare”.

Nu finns tio av våra bästa naturprojekt samlade i bokform. Boken White Green, Ten Projects in the Great Outdoors by White Arkitekter är utgiven av det brittiska förlaget Laurence King Publishing och riktar sig till både svensk och internationell publik. Boken vänder sig till alla med intresse för arkitektur med fokus på miljö, ekologi och naturupplevelser. Förutom naturum på svensk mark skildras även det uppmärksammade Kastrup Søbad utanför Köpenhamn och Southend-on-Sea Pier på den brittiska sydostkusten.

– Boken beskriver våra projekt men ger även en bild av vad Sverige och svensk arkitektur kan erbjuda. Valet av förlag var högst medvetet, de är kända för genomarbetade böcker med en konstnärligt hög kvalitet, säger Monica von Schmalensee, VD för White.

Utöver det anslående bildmaterialet innehåller boken detaljerade projektpresentationer som fokuserar på de innovativa och kreativa aspekterna av Whites arbete. White Green finns att köpa i välsorterade bokaffärer samt hos de flesta större internetbokhandlar, både i Sverige och internationellt.

Medarbetarägda White föddes 1951 och fick ett snabbt genombrott i det framväxande folkhemmet. Idag är vi Skandinaviens största arkitektföretag och en pionjär inom hållbar utveckling och miljöfrågor. Mark Isitt är frilansande skribent och journalist, som specialiserat sig på nordisk arkitektur och design.

White Green presenterades för inbjudna gäster den 11 maj i en miljö som står i skarp kontrast till bokens tema, nämligen det egenritade Stockholm Waterfront Congress Centre.