Tunga internationella priser för boken om Whites naturprojekt

Den nyutgivna boken ”White Green – ten projects in the great out-doors by White arkitekter” har fått två prestigefulla utmärkelser i internationella designtävlingar.

Under drygt tio år har White utformat så kallade naturum på uppdrag av Naturvårdsverket. Från Höga Kusten i norr till Store Mosse i söder har vi skapat attraktiva anläggningar som erbjuder besökaren en entré till det bästa i svensk natur.

I White Green-boken finns tio av våra bästa naturprojekt. Förutom naturum på svensk mark skildras även det uppmärksammade Kastrup Søbad utanför Köpenhamn och Southend-on-Sea Pier på den brittiska sydostkusten.

Boken har fått ett fantastiskt mottagande sedan utgivningen i våras. Nyligen utnämnde American Professional Association for Design den till en av de 50 mest framstående böckerna som producerats under 2010. 700 böcker och bokomslag konkurrerade om utnämningarna.

Den 7 oktober får White Green ytterligare ett pris då red dot-priset delas ut i Konserthuset i Berlin. Där har White Green fått ”Best of the best” i kategorin ”Editorial”. Red dot är den största designtävlingen i sitt slag med närmare 7 000 tävlande.

– Att boken tilldelas förstapriset i den redaktionella klassen är naturligtvis fantastiskt roligt, säger Mark Isitt, bokens redaktör och författare. Det betyder att juryn tycker att den är världens just nu bäst formgivna icke-kommersiella publikation.
Under drygt tio år har White utformat så kallade naturum på uppdrag av Naturvårdsverket. Från Höga Kusten i norr till Store Mosse i söder har vi skapat attraktiva anläggningar som erbjuder besökaren en entré till det bästa i svensk natur. Vi kallar det gärna för ”arkitektur med naturen som beställare”.

White Green är utgiven av det brittiska förlaget Laurence King Publishing och finansierad av ARQ, Stiftelsen för Arkitekturforskning. Bland de många namnkunniga fotograferna märks främst Martina Hoogland Ivanow och Åke E:son Lindman. Den prisbelönta layouten är gjord av Igor Kazakov (Kazakoff Design). Isitt och Kazakov har samarbetat tidigare, tillsammans gjorde de för några år sedan den nordiska arkitekturtidskriften Forum AID.

För mer information:

Ann Nilsson, informatör
08-402 25 30