Trippelchans för White till Sveriges tyngsta arkitekturpriser

På Arkitekturgalan den 8 november avslöjas vad som är Sveriges bästa arkitektur 2013.
White har trefaldig vinstchans med inte mindre än två nomineringar till Kasper Salin-priset och en nominering till Sienapriset, landets finaste utmärkelser inom arkitektur och landskapsarkitektur.

Kasper Salin-priset är landets förnämsta utmärkelse inom arkitektur och har delats ut sedan 1962. White vann 2003 för det egna kontorshuset i Stockholm. Nu finns dubbel chans till ny seger genom två nomineringar, för Bildmuseet i Umeå respektive naturum Kosterhavet på Sydkoster. Dessutom är vårt arbete för Hamra Nationalpark i Ljusdal nominerat till Sienapriset för bästa landskapsarkitektur.

Naturum Kosterhavet på Sydkoster är ett besökscentrum för Sveriges första marina nationalpark, Kosterhavet. Byggnaden är placerad i fiskeläget Ekenäs och tolkar på sitt personliga vis skärgårdens fiskebodar och magasin.

– Vi är stolta över nomineringen till Kasper Salin-priset som delas ut till svenska byggnadsverk av hög arkitektonisk klass. Det är samtidigt ett erkännande till våra uppdragsgivare, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, som ser arkitekturen som ett verktyg för att göra naturen tillgänglig för fler människor, säger Mattias Lind och Ulla Antonsson, ansvariga arkitekter.

Bildmuseet i Umeå är ritat av White arkitekter i samarbete med danska arkitektkontoret Henning Larsen. Museet ingår i Konstnärligt Campus och har tidigare varit nominerat till det europeiska Mies van der Rohe-priset 2013.

-Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014. Då känns det naturligtvis hedrande att byggnadens arkitektur får ytterligare ett erkännande genom nomineringen till vårt finaste arkitektpris, säger Lennart Sjögren, ansvarig arkitekt.

Vid Hamra Nationalpark i Ljusdal, landets äldsta nationalpark, har White utformat tre entréer där besökaren närmar sig naturen till fots. Entréerna ligger i olika naturtyper och visar vägen till urskog, myrar och älvlandskap där besökarna enkelt kan ta sig ut i nationalparken med hjälp av landgångar.

– Det känns inspirerande och hedrande att vårt arbete nomineras av en kvalificerad jury, säger Martin Ehn Hillberg, ansvarig landskapsarkitekt.

– Normalt vore en nominering skäl att jubla. Nu är vi tre gånger så glada och enormt stolta, säger Monica von Schmalensee, VD för White.

Pressbilder:
http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder

För mer info kontakta gärna:

Mattias Lind, ansv Kosterhavet, tel 031-60 86 51
Ulla Antonsson, ansv Kosterhavet, tel 031-60 87 65
Martin Ehn Hillberg, ansv för Hamra nationalpark, tel 018-183817
Lennart Sjögren, ansv för Bildmuseet, tel 090-70 41 57

naturum Kosterhavet (1920x1200)

Bildmuseet, Umeå (1920x1200)

Hamra nationalpark (1920x1280)