Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

-Det har varit en lång och utmanande process som vi har älskat hela vägen. Vi har framhävt nationalparkens karaktär både i valet av material och design. Med den nya entrén kommer besökarna att komma längre ut i naturen och kunna ta in mer av den spektakulära blockterräng som Tiveden är, säger Martin Ehn Hillberg, ansvarig landskapsarkitekt på White.

I samband med invigningen utvidgas även nationalparken, och totalt kommer Tivedens nationalpark att få tre nya entréer. Arbetet med dessa påbörjades 2008 i samband med att Naturvårdsverket fastslog att samtliga nationalparker ska samlas under en gemensam identitet. Den nya huvudentrén, som är centralt belägen i nationalparken, utgörs av en service- och informationsdel, utsiktsplattformar och gångbroar som alla är byggda i kraftiga dimensioner av obehandlat trä. Tanken är att materialet ska åldras i samma takt som den kringliggande naturen. Nybyggnationen och parkeringen har anpassats helt till områden som redan var påverkade av den tidigare entrén

-Som arkitekt har vi haft en väldigt spännande uppgift i det här projektet. Med försiktiga fotsteg har vi arbetat oss ut i naturen för nya utsiktsplattformar. Vi är väldigt glada över att vi har lyckats få ut maximalt av platsen med minimalt ingrepp i naturen. Vi har till och med lyckats återställa en del av naturen som tidigare användes till parkering. Med hjälp av en naturlig fröbank kommer den att växa upp tillsammans med övriga naturen, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt på White.

Varje år besöker ca 100 000 personer Tivedens nationalpark, som ligger i ett av de få kvarvarande skogsbältena i södra Sverige. Skogsbältet bryts upp av sjöar och öppnare jordbruksbygder mot Vättern. Parken inrättades 1983 i syfte att bevara ett sammanhängande skogs-, sjö- och sprickdalslandskap i oförändrat skick.

För mer info:
Martin Ehn Hillberg, ansvarig landskapsarkitekt, tel 018-183817
Anders Tväråna, ansvarig arkitekt, 018-183857

kap 8_tiveden_PeterNilsson2