Tävlingsvinst om nytt havsbad i Danmark

Efter framgångarna med havsbadet Kastrup Søbad i Köpenhamn ska White designa ännu en badanläggning i Danmark.

– Bornholm är en pärla och det ska bli väldigt roligt att få skapa en ny attraktion på den vackra ön, säger Fredrik Pettersson, den svenske arkitekten som blev internationellt uppmärksammad för sin eleganta lösning vid Kastrup Søbad.

Bilderna från Kastrup Søbad spreds som en löpeld i den internationella design- och arkitekturvärlden. Något liknande hade aldrig skådats: en snäcka som reser sig ur havet med 900 kvadratmeter trädäck för bad, vila och umgänge. Badet har fått åtskilliga utmärkelser och uppmärksammats världen runt.

Med vinsten på Bornholm har White och Fredrik Pettersson en ny möjlighet att skapa en badanläggning utöver det vanliga. Igår kom beskedet att White vunnit tävlingen om att utforma ett nytt bad vid hamnen i lilla Hasle på öns västsida. ”Vinnarprojektet är både arkitektoniskt nyskapande och anpassat för förhållandena i Hasle hamn”, konstaterade vinnarkommittén som var enig om beslutet.

Tillsammans med landskapsarkitekterna på Thing & Wainø i Köpenhamn ska White skapa en lösning där badet integreras med den gamla hamnens befintliga arkitektur.

– Vi vill ge besökarna en unik upplevelse och samtidigt ta hänsyn till brukarnas behov, säger Fredrik Pettersson som arbetar på White i Köpenhamn. Det nya hamnbadet i Hasle förväntas stå klart under 2011. Projektet ingår som en del ett lokalt partnerskapsprojekt som kallas Möjligheternas Land, och som syftar till att finna nya vägar för utveckling på den danska landsbygden.

För mer information:

Fredrik Pettersson, arkitekt
+45 21 19 37 10