Sveriges hetaste kallbadhus får första priset

Nybyggda kallbadhuset i Karlshamn blev den första vinnaren av kommunens nyinstiftade stadsbyggnadspris som delas ut den 4 mars.

– Jag har en stark känsla av att badhuset i Karlshamn kommer att få efterföljare i fler svenska städer, säger arkitekten Sven Gustafsson på White i Malmö.

I spakulturens spår gör de klassiska badhusen comeback, inte minst som avslappnande mötesplats. Det nya kallbadhuset i Karlshamn är ett prima exempel på förnyelsen av en tradition med historiska anor. Staden har tidigare haft flera kallbadhus men inget av dem finns kvar idag.

Den lokala föreningen Kallbadhusets vänner gav White i uppdrag att rita det nya badet, som är öppet och tillgängligt för alla. Resultatet blev en byggnad som smälter in i landskapet och samtidigt sticker ut med sin signifikanta form. Tillsammans med det intilliggande Väggabadet bildas ett unikt område med inomhusbad, utomhusbad och kallbad. Och läget är det allra bästa, med storslagen utsikt över Hanöbukten.

Badhuset är helt i trä och rymmer två omklädningsrum, två bastur och en samlingslokal.

– Jag visste sedan tidigare att badhuset uppskattas av de boende i stan, och detta officiella erkännande känns givetvis väldigt roligt, säger Sven Gustafsson.

Beslutet att utse kallbadhuset till pristagare togs av kommunstyrelsen, efter rekommendation av tävlingsjuryn som bland annat anser att den byggda miljön i Karlshamn fått ett spännande tillskott som sätter staden på kartan.

Ur motiveringen: ”Byggnaden, som är ett utmärkt exempel på god skandinavisk arkitektur, speglar väl sin tid samtidigt som den knyter an till den lokala historien och bidrar till att återskapa en efterlängtad funktion som tidigare har funnits i området.”

För mer information:
Sven Gustafsson, ansvarig arkitekt, tel 040-6609324

Högupplöst pressbild
Foto: Jonas Gustafsson

 

Kallbadhuset, Karlshamn