Poseidon i full grönska! White vinner tävlingen för Gothenburg Green World 2016

Nu står det klart att White är vinnare i tävlingen för Götaplatsen som förvandlas till en grönskande utställningsplats under Gothenburg Green World sommaren 2016.

Juryns motivering lyder: ”Juryn har utsett Poseidon i det gröna som vinnare av tävlingen för Götaplatsen under Gothenburg Green World sommaren 2016. Vinnaren har tagit ett helhetsgrepp om Götaplatsen och uppfyller samtliga urvalskriterier på ett övertygande sätt. Grön stadsutveckling, med social- och ekologisk hållbarhet, är i fokus. Från juni till augusti kommer Götaplatsen bli en grönskande, social och inkluderande mötesplats för alla. Förslaget kommer att ge mervärde till platsen och visa hur en plats i staden kan användas på ett helt nytt sätt.”

– Det känns väldigt roligt och hedrande att få jobba med en plats som är så central för alla göteborgare och även för de som besöker staden, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt på White.

Götaplatsen är redan idag en mötesplats som utnyttjas under större delen av året. Med vårt förslag vill vill vi addera den vardagliga kulturen vid sidan av finkulturen. På den grå ytan i staden vill vi skapa en explosion av grönska – mitt i stan. När vi frågade medborgare om vad de vill lyfta fram och de svarade de också att de vill ha mer grönska, färg och aktiviteter på platsen.

Vårt förslag Poseidon är en pocketpark där vi visar att mycket är möjligt på liten yta. Idén till platsen är att den ska ge en tvåsidighet: från Avenyn syns en häftig grön vägg och väl inne i rummen på platsen mot Konstmuseet finns sociala oaser med södervända sittplatser.

Att komma så här nära Poseidon har inte getts möjlighet till tidigare. Ett trädäck går ända fram till hans fötter. Gröna växtväggar bäddar in torget. Besökare bjuds in att röra sig igenom fyra berättelser om hur en ny grön stad kan se ut. Här kommer besökare att lära sig mer om ekosystemtjänster. Platsen blir därmed en symbol för en stad som är hållbar, öppen och där man möts.

– Det här ska vara medborgarnas plats och de kommer att vara med i själva skapandefasen också – inte bara bjudas in när det är färdigt, säger Lisa Wistrand, kulturgeograf på White.

Bakom förslaget står också Erik Kiltorp, landskapsarkitekt och Kristina Philipson, arkitekt på White. Tillsammans har de skapat projekt med gröna fasader, pop up-parker och urbana oaser som ger en ny vinkel på stadens offentliga rum.

”Poseidon i det gröna” blir finalen på det gröna stråk av pop up-parker som kommer att pryda Avenyn under Gothenburg Green World som invigs den 4 juni och pågår under 9 veckor.

Götaplatsen, Poseidon i det gröna
Götaplatsen, Poseidon i det gröna. Illustration: White View.