Patienten i centrum när White ritar nytt sjukhus i hjärtat av Malmö

White får prestigeuppdraget att formge Malmös nya sjukhus. Den nya vårdbyggnaden ingår i Region Skånes satsning på att skapa ett av Europas modernaste universitetssjukhus. Målsättningen för projektet är att bidra till den långsiktiga visionen att skapa en hälsofrämjande sjukvård i en hållbar stadsmiljö på Nya sjukhusområdet Malmö– Att rita den nya vårdbyggnaden i hjärtat av Malmö är ett fantastiskt uppdrag och ett stort ansvar. Byggnaden kommer att påverka många människors vardag och livskvalitet när den är färdig, säger Alexandra Hagen, arkitekt och kontorschef på White i Malmö.

White får arkitektuppdraget att utforma Malmös nya sjukhus. Det står klart efter att Region Skåne upphandlat arkitekt för en ny modern vårdbyggnad på omkring 65 000 m2.

– Som arkitekter kan vi göra stor skillnad för patienter och personal. Forskningen inom evidensbaserad design visar att en omsorgsfullt utformad vårdmiljö gör patienterna friskare snabbare. Arkitektur fungerar som medicin, säger Alexandra Hagen, arkitekt och kontorschef på White i Malmö.

White har omfattande erfarenhet från komplexa vårdprojekt som exempelvis Nya Karolinska Solna, Framtidens universitetssjukhus i Linköping och nya Odense universitetshospital.

– Det känns fantastiskt att vi vinner det här uppdraget. Det är ett kvitto på att vi är Skandinaviens ledande arkitektkontor inom hälso- och sjukvård, säger Monica von Schmalensee, VD på White.

White har utarbetat en arbetsmetod med parallella processer som gör att bygget kan starta snabbt, samtidigt som projektet vinner tid som kan användas för dialog med de som ska jobba i det nya sjukhuset. Metoden ger dessutom en generell och flexibel byggnad med lång livslängd.

Uppgiften är att rita ett klimateffektivt och resurseffektivt sjukhus med höga krav på hållbarhet, miljöhänsyn och låg energiförbrukning. Arbetet lägger grunden för ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i projektet. En ny vårdbyggnad är en långsiktig investering och därför är den enskilt viktigaste hållbarhetsfrågan att utforma generella och flexibla byggnader som kan förändras med vården över tid.
White är ansvarig arkitekt, med i teamet är KPF arkitekter och Scandinavian Hospital Systems som underkonsulter.

För mer information:
Alexandra Hagen, arkitekt och kontorschef på White i Malmö
070-299 93 34
*protected email*

Monica von Schmalensee, VD på White
070-653 60 46
*protected email*