Nytt praktverk visar våra bästa naturum

Naturum är besöksanläggningarna som öppnar porten till Sveriges vackraste natur – men de är också exempel på stark arkitektur i samklang med sin omgivning.
I pinfärska boken Sveriges naturum presenteras särskilt utvalda anläggningar där arkitekturen är en central del i upplevelsen. White ligger bakom hela åtta av de tretton naturum som skildras i boken.
– Det är inte utan stolthet man bläddrar igenom detta praktverk, säger Mattias Lind och Ulla Antonsson som tillsammans med kollegorna på White ritat sju av de nio naturum som skapats under det senaste decenniet.

Sveriges satsning på naturum som inkörsport till landets förnämsta naturupplevelser är en massiv investering i turism, folkhälsa och naturvård. Med inspiration från brittiska och amerikanska ”visitor centers” skapade Naturvårdsverket de första anläggningarna i början av 1970-talet. Men det är också den största offentliga beställningen av kvalificerad arkitektur i vår tid.

Boken om naturum i Sverige är skapad på initiativ av Naturvårdsverket och utgiven på Arkitektur förlag. Etablerade arkitekturskribenterna Tomas Lauri, Mark Isitt och Claes Caldenby svarar för texterna, medan branschens nestor Åke E:son Lindman tagit samtliga bilder.

Naturum har blivit något av en specialitet för White, som genom åren vunnit flera av Naturvårdsverkets arkitekttävlingar om naturum till nationalparker, naturreservat, biosfärsområden och världsarv i Sverige.

– Våra svenska naturum är attraktioner i mycket hög internationell klass, säger arkitekterna Mattias Lind och Ulla Antonsson, som tillsammans ligger bakom uppskattade naturum som Store Mosse i Småland och Höga Kusten i Ångermanland. De har även ritat de två senaste, naturum Kosterhavet och naturum Vänerskärgården-Victoriahuset.

Whites arbete med ”arkitektur med naturen som uppdragsgivare” är internationellt uppmärksammat, inte minst genom boken ”White Green” som gavs ut av det brittiska förlaget Laurence King Publishing förra året. Att kalla Mattias och Ulla för mästare i naturarkitektur är alltså ingen överdrift, även om de själva värjer sig mot den sortens förenklade beskrivning.

För mer information:
Ulla Antonsson, tel 0705-593702
Mattias Lind, tel 0703-424502

White i naturumbok (936x578)

Pressbilder:
http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder