Nu börjar vi bygga för framtidens Göteborg

Med kommunalrådet Anneli Hultén i spetsen tas i morgon det första spadtaget för bygget av Johanneberg Science Park.
– Detta är en av vår tids viktigaste investeringar i stadens framtid, säger Mattias Lind, arkitekt på White som utformar Göteborgs nya kreativa drivhus.

Med kommunalrådet Anneli Hultén i spetsen tas i morgon det första spadtaget för bygget av Johanneberg Science Park.

-Detta är en av vår tids viktigaste investeringar i stadens framtid, säger Mattias Lind, arkitekt på White som utformar Göteborgs nya kreativa drivhus.

Johanneberg Science Park bildades 2009 av Göteborgs kommun och Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola, med avsikten att skapa en miljö för att utveckla Sveriges andra stad med fokus på samhällsbyggnad. White fick uppdraget att utforma en byggnad som stimulerar samarbete och idéhöjd.

– Vi har skapat en byggnad som tolkar hela idén om vad en science park är – en miljö för att knuffa bra saker framåt. Jag är övertygad om att detta blir en win/win/win-lösning för både akademi, näringsliv och samhälle, säger Mattias Lind som tillsammans med Johan Lundin leder Whites uppdrag för byggherren Chalmersfastigheter.

Whites gestaltning av den 8 000 kvadratmeter stora byggnaden utgår från begreppet ”det goda samhällsbygget”, som bejakar pluralism och mångfald i alla dess former.

– En science parks uppgift är att sprida goda idéer som ringar på vattnet och vi har strävat efter att tolka samma goda uppsåt i arkitekturen, säger Mattias Lind.

Resultatet blir en skulptural och dramatisk byggnad där ringarna på vattnet gestaltas i rundade former, helt täckt med en glasfasad likt en vattenyta.

– Vår främsta lärdom av detta uppdrag är just att spektakulär form och starkt uttryck absolut inte står i vägen för banbrytande ekologiska och energimässiga lösningar, säger Johan Lundin, chef på White i Göteborg. Klimatmålet är satt till Miljöbyggnad Guld, med under 30 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är imponerande i sig, men det fantastiska är att det går att uppnå utan att kompromissa med stark arkitektur.

För mer information:
Mattias Lind, tel 031-608651
Johan Lundin, tel 031-608694

Pressbilder:
http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder